Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Željku Melvanu 19 godina zatvora za ubojstvo Vedrana Marendića u centru Splita

Željku Melvanu 19 godina zatvora za ubojstvo Vedrana Marendića u centru Splita

Nije se pojavio na presudi

S gotovo maksimalnih 19 godina zatvora za ubojstvo Vedrana Marendića u centru grada, danas je na splitskom Županijskom sudu osuđen Željko Melvan. Nakon što je na posljednjem ročištu izvrijeđao sutkinju, tužiteljicu i vještakinju, zbog čega je kažnjen s 40 tisuća kuna, nije se pojavio na objavi presude. 

Melvana terete da je koncem lipnja 2019. Marendića izbo nožem na zidiću parka kraj kojeg obojica žive. Do sukoba je navodno došlo zbog duga od tri tisuće kuna kojeg je Marendić trebao vratiti.

Melvan je tvrdio da nema veze s ubojstvom, no na koncu zbog raspleta na posljednjem ročištu, nije iznio obranu. Njegova odvjetnica Doris Košta najavljuje žalbu te tvrdi da je počinjen niz bitnih povreda. 

'Presuda me nije začula s obzirom da obrani nije dozvoljeno konfrontirati dokaze u odnosu na optužbu. Prekršen je čitav niz konvencijskih prava, nisu se poštivale već donijete presude. Potpuno je povrijeđeno pravo presumpcije nevinosti. 

Ključni svjedok je kazao da radnja prepoznavanja nije obavljena, već mu je predočena fotografija koja je već bila objavljena u novinama. Jedan od svjedoka izjavio je da je ubojica imao stiliziranu bradu staru 10 dana, a za nož kojeg sud nije htio izvaditi iz KOP-a, svjedoci daju različite opise. Jedan od ključnih svjedoka izjavio je da to nije bio takav nož, a onda je na inzistiranje predsjednice sudskog vijeća rekao da je moguće. 

Činjenično stanje nije utvrđeno, dokazi obrane nisu izvedeni. Nadam se da će Visoki kazneni sud postupiti po zakonu, odnosno, ukinuti presudu u cijelosti', kazala je Košta. 

Vesna Melvan, supruga okrivljenog, kaže da nije iznenađena presudom. 

'Bila sam spremna na ovo jer sutkinja nije dozvolila obrani da izvede svoje dokaze i svjedoke. Prijetilo se meni i djeci, nudili su mojoj odvjetnici novac da ne brani Željka. Čovjeku ništa nisu dozvolili, čak je bijeg stavljen kao otegotna okolnost, a Željko se dragovoljno predao nakon kontakta s inspektorima', kazala nam je Vesna Melvan.

Vaša reakcija na temu