Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press Žene prosvjedovale protiv molitelja u Trogiru: 'Šire se poput metastaza, nisu bezopasni'

Žene prosvjedovale protiv molitelja u Trogiru: 'Šire se poput metastaza, nisu bezopasni'

Upozorile na 'novu vrstu nasilja'

Predstavnice Foruma žena SDP-a Trogir i Građanske inicijative 'TrAŽene' ponovno su stale nasuprot molitelja kako bi upozorile da je ženama dosta nasilja. Smatraju, naime, kako su molitve na trgovima nova vrsta nasilja nad ženama. 

'Svake prve subote u mjesecu molitelji okupiraju hrvatske trgove, u protekle dvije godine proširili su se na 18 gradova. Šire se poput metastaza kroz naše društvo.

Upravo zato mi iz Foruma žena SDP-a Trogir i Građanske inicijative 'TrAŽene' stajemo svaki put ispred njih kako bismo upozorile javnost da pod krinkom molitve ti muškarci šire novu vrstu nasilja nad ženama.

Bezopasni nisu. Njihove aktivnosti financira ultrakonzervativni katolički pokret iz inozemstva, poglavito iz SAD-a i Rusije. Oduzimanje slobode, diskriminacija, neravnopravnost, nejednakost, mizoginija, poticanje na nasilje - sve to je prikriveno u njihovim porukama tražeći stavljanje pobačaja van zakona, tražeći da se žene oblače prema njihovim mjerilima. Ujedno sramote sve muškarce tvrdnjom da se ne mogu suzdržati nasuprot oskudno odjevene žene te ih time svrstavaju među životinje', stoji u priopćenju koje potpisuje Ružica Jakšić, županijska vijećnica i potpredsjednica Glavnog odbora Foruma žena SDPH.


Nadalje je istaknuto kako se žene stoljećima bore za svoja prava te kako je postignut napredak, ali kako smo daleko od pune ravnopravnosti. Prema UN- om istraživanju na koje se referiraju, punu ravnopravnost postići ćemo tek 2068.

'Ako se ultrakonzervativni pokret, kojima pripadaju molitelji, nastavi širiti i djelovati, ta ravnopravnost neće stići ni do tada.

Naši protuprosvjedi imaju za cilj da iznova svaki mjesec senzibiliziramo javnost o tome s čime se sve žene susreću na svom životnom putu i s kakvim vrstama nasilja. Ženama je dosta svih oblika nasilja koje trpe, ne treba im još i ovo novo na trgovima i pred bolnicama. Pozivamo institucije i političke stranke da se, dok je vrijeme, oglase o ovome i povedu ozbiljnu raspravu - dok ne bude prekasno', poručile su prosvjednice. 

Vaša reakcija na temu