Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŽEVRNJA O UGINULIM KONJIMA: Strašno je kada ugine jedna životinja, a mi smo odjednom izgubili tri! Pojačat ćemo nadzor u ZOO-u

ŽEVRNJA O UGINULIM KONJIMA: Strašno je kada ugine jedna životinja, a mi smo odjednom izgubili tri! Pojačat ćemo nadzor u ZOO-u

Kaže kako sumnjaju na trovanje

Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i splitskom ZOO-a, kazao je danas kako sumnjaju da su konji otrovani. 

- Zbog simptoma koji su bili u tom trenutku mi sumnjamo na trovanje, ali to se tek mora potvrditi. Ljeti se životinjama svježa voda daje tri puta. Oko 13 sati, pri drugoj izmjeni vode je sve bilo ok, životinje su bile u izuzetnoj kondiciji, bez ikakvih simptoma koji bi ukazivali na nešto loše. Deset minuta prije 14 sati je primijećeno što se događa, odmah smo pozvali nadležnu veterinarsku službu i inspekciju. Sad ćemo vidjeti daljnji tijek - rekao je Ževrnja.


Uginule životinje su prevezene u Zagreb na obdukciju, a sutra bi Veterinarski institut trebao uzeti uzorke tkiva. Također, uzeti su i uzorci vode i hrane, a i oni će se analizirati potvrde li preliminarni rezultati da se radi o trovanju. Ževrnja kaže da neće skraćivati radno vrijeme ZOO-a, ali ni stvoriti tampon zonu između posjetitelja i životinja. 

- Dio sada nismo imali ni blizu sličnih situacija. Nismo imali nikakvih ekscesa, ali nadzor ćemo svakako povećati. Nije moguće povećati tampon zonu, ovdje se išlo na komunikaciju životinja i ljudi, radi se o domaćim životinjama, a ako bi stavili tampon zonu od metra ili dva uništili bi sve čemu smo težili i što smo radili do sada - rekao je Ževrnja.

Sva četiri konja su bila u istoj nastambi, a Ževrnja je otkrio o kako je četvrti konj uspio preživjeti.

- Ta jedinka je dosta povućena, tako reagira i na naše zaposlenike, izdvoji se u trenutku kada donesemo hranu, dođe tek kada zaposlenik napusti nastambu. Pretpostavljam da je tako reagirala i u ovom slučaju, ako se radilo o trovanju. Ovo je strašno! Teško je kada vam ugine jedna životinja, a ovdje smo odjednom izgubili tri - zaključio je Ževrnja.


Vaša reakcija na temu