Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bestie Zlostavljač vukova i pasa s Duilova i dalje radi kao psihijatar, evo što kažu iz bolnice

Zlostavljač vukova i pasa s Duilova i dalje radi kao psihijatar, evo što kažu iz bolnice

Zasad je protiv njega podnesena tek kaznena prijava splitske policije zbog sumnje u dva kaznena djela

Šezdeset četverogodišnji psihijatar sa šireg splitskog područja, kod kojega su prije nešto manje od tri mjeseca pronađena dva vuka i čak 67 pasa koje je držao u izrazito nehumanim uvjetima, zlostavljao ih i po brojnim indicijama uzgajao za ilegalne borbe, još uvijek čeka optužnicu. U međuvremenu se, kako je tportalu potvrđeno, nakon kratkotrajnog bolovanja on vratio na posao u splitskoj bolnici

Po sili zakona otkaz ondje ne može dobiti sve dok protiv njega eventualno ne bude donesena pravomoćna presuda, a koliko se taj postupak može otegnuti dokazuje jedan drugi slučaj: u istoj bolnici i dalje radi kardiokirurg Christian Bulat kojemu se, po optužnici USKOK-a, već dulje vrijeme sudi za primanje mita od pacijenata.

Slučaj zlostavljanih pasa pronađenih koncem ožujka na predjelu Duilovo u Splitu zgrozio je hrvatsku javnost: evidentno istraumatizirane životinje držane su na vrlo kratkim lancima, u nastambama improviziranim od složenih paleta, bez dovoljno hrane i vode. Na ograđenom imanju pronađene su i naprave koje sugeriraju da su uzgajani za borbe, a prisutnost dva vuka upućuje na zaključak da ih se barem pokušalo križati kako bi bili još krvoločniji.

Prošlog tjedna magazin Provjereno Nove TV otkrio je još jedan šokantan detalj: dio pasa nije bio čipiran, a nekoliko njih imalo je čipove čijim bi se očitavanjem došlo do podatka da su ti psi formalno umrli. Potvrde o tome izdala je jedna veterinarska ambulanta u Istri, pa je po svemu sudeći ovdje riječ i o krivotvorenju službenih dokumenata.

Spomenuti psihijatar koji se nalazi u središtu ovog skandala, a trenutno je tek u statusu osumnjičenika, zasad ne snosi nikakve posljedice: uredno radi u bolnici, bavi se svojim pacijentima i prima plaću za to. Tek mu je zabranjeno prilaziti lokaciji na Duilovu.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Splitu prije tri mjeseca, na iznenađenje upućenih promatrača, čak nije predložilo da mu se odredi istražni zatvor, nego se postupak protiv njega vodi po redovnoj proceduri. Zbog tajnosti ovog dijela postupka nije moguće doznati je li spomenutom psihijatru oduzet i pretražen mobitel, kako bi se eventualno pokušalo istražiti i tržište ilegalnih borbi pasa za koje neslužbene informacije govore da se održavaju diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zasad je protiv njega podnesena tek kaznena prijava splitske policije zbog sumnje u dva kaznena djela: jedno je 'uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti', a drugo 'ubijanje ili mučenje životinja'.

U međuvremenu su dva pronađena vuka poslana u utočište, dvadesetak pasa zbrinuto je u azilima za životinje u različitim dijelovima zemlje, jedan se objesio jer mu se lanac zapetljao za palete, a jedan je nestao i pretpostavlja se da je ukraden. Splitska gradska vlast na Duilovu je tada postavila 24-satnu zaštitarsku službu, a na istoj lokaciji o preostalih pedesetak pasa brinu se veterinari. Inspekcija je navratila prošlog tjedna i utvrdila da se o njima dobro brine, cijepljeni su i liječeni, a dio njih se već i socijalizira. Nedostajala im je tek 'zaštita od sunca' koja je promptno postavljena.

U ovom slučaju postoji još jedan apsurd: ovi psi zapravo predstavljaju dokaz u budućem sudskom postupku i svome vlasniku - tko god on bio - ne mogu tek tako biti oduzeti, pa ni udomljeni, premda za to postoji interes. Mora se čekati sudska presuda, pa će iduće godine svog života oni izvjesno provesti u privremenom skloništu koje splitska gradska vlast hitno gradi na području Karepovca i koje bi trebalo biti spremno za rad u iduća tri do četiri tjedna.

Splitsko-dalmatinska županija, naime, usprkos zakonskoj obvezi jedina u Dalmaciji nema trajni azil za životinje; tek posljednjih mjeseci taj projekt počeo se pripremati i očekuje se da će biti realiziran kroz dvije do tri godine.

Tko je sve doista sudjelovao u očito višegodišnjem mučenju desetaka nesretnih pasa, tko ih je cijelo vrijeme hranio - što je ipak poprilično zahtjevan posao za samo jednu osobu - te jesu li oni bili na ilegalnom tržištu borbi pasa, za koje interes pokazuju i istaknute osobe s hrvatske krim scene, možda će utvrditi istraga koja tek slijedi. Zasad se ipak istražuju samo dva moguća kaznena djela za koju je prijavu podnijela splitska policija, koja svoj dio posla u ovom slučaju očito smatra dovršenim.

U Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu za tportal su tek kratko potvrdili da istraživanje u ovom predmetu i dalje traje.

Slično, suzdržano, nastupaju i u splitskoj bolnici u kojoj je zaposlen ovaj 64-godišnji psihijatar: ne želeći se izjašnjavati o konkretnom slučaju, kazali su nam da su po sili zakona dužni smatrati nevinima svoje zaposlenike sve dok im se pravomoćnom presudom eventualno ne dokaže krivnja.

'KBC Split kao poslodavac može poduzimati odgovarajuće mjere prema radniku u slučaju kada je radnik napravio povredu obveze iz radnog odnosa. Ako bi nadležna tijela utvrdila postojanje određene odgovornosti radnika KBC Split će, ovisno o konkretnoj problematici, postupati dalje sukladno zakonskim propisima', službeno su odgovorili tportalu iz splitske bolnice.

Formalno nevin je, dakle, svakako i ovaj psihijatar za kojega, opet zbog tajnosti postupka, nismo uspjeli doznati je li i sam bio podvrgnut psihijatrijskom vještačenju.

Vaša reakcija na temu