Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ZNANJEM PROTIV KATASTROFA: Dva splitska fakulteta nositelji vrijednih projekata financiranih EU sredstvima

ZNANJEM PROTIV KATASTROFA: Dva splitska fakulteta nositelji vrijednih projekata financiranih EU sredstvima

Rektor je najavio i revitalizaciju Instituta planine i mora

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Fakultet građevinarstva arhitekture i geodezije (FGAG) provode dva vrijedna projekta iz programa prekogranične suradnje. 

Ugovore o dodjeli sredstava potpisali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dekan FESB-a prof. dr. sc. Branimir Lela i dekan FGAG-a izv. prof. dr. sc Neno Torić

Ministar je pohvalio splitsko Sveučilište na proaktivnosti jer 'realizira projekte koji podižu standard na visoku razinu'. Naglasio je kako u Interreg projektima možda nisu uvijek veliki iznosi, ali su značajni jer osiguravaju prepoznatljivost i uključivanje u međunarodne tokove. 

- Nije lako proći odobrenje za prekogranične programe jer je zahtjevna evaluacija. Otprilike tek trećina prijavljenih zadovolji kriterije. Splitsko sveučilište ima 21 Interreg projekt, što dovoljno govori o stvaranju sveučilišnih mreža i znanju - pohvalio je Erlić.

Dekan FESB-a je u kratkom osvrtu opisao kako projekt traje do 2027. godine te da su partneri Splitsko-dalmatinska županija i Općina Posušje.

- Cilj je uspostava prekogranične suradnje i podizanje razine hitnih suzbi u slučaju katastrofa. Jedan je od zadataka uspostava podatkovnog centra na FESB-u za obradu podataka i razvijanje umjetne inteligencije - obrazložio je Lela. 

Torić je naglasio kako su kao sastavnica Sveučilišta dosta oslonjeni na provedbu znanstveno istraživačkih projekata financiranih iz fondova EU-a. 

- To je jedan modalitet kojim možemo dobiti radna mjesta financirana na određeni period i dobiti sredstva za provođenje određenih vrsta istraživanja.  Naš projekt se odnosi na stabilizaciju plaža i izradu smjernica koje bi spriječile eroziju uslijed klimatskih promjena i svega što se događa u svijetu oko nas - predočio je. 

Podsjetio je na nedavnu katastrofu u Jablanici i okolnim mjestima koja je odnijela i ljudske žrtve, kao o slučaj s poplavom u Podgori. Smjernice bi možda u budućnosti spriječile takve scenarije.

Rektor je zadovoljno podvukao kako je Sveučilište aktivno u provedbi projekata, ali i da je KBF-u dodijeljeno 40.000 eura za biblioteku. 

 - Opet naša Vlada i ministarstvo daju svoj doprinos jer želimo i na disperziranim lokacijama stvarati uvjete. Jedna od tema je bila i projekt uređenja samostana koji bi služio za naše studente i da bi ponovno revitalizirali Institut planine i mora - ponosan je bio Ljutić.

Ministru se zahvalio i dekan KBF-a izv.prof.dr.sc. Šimun Bilokapić.

Što se tiče projekata, FESB je nositelj SmartProtecta, vrijednog 1,44 milijuna eura kojemu je cilj jačanje kapaciteta službi za hitne intervencije te povećanje prekogranične učinkovitosti u suočavanju s prirodnim i ljudskim katastrofama, uključujući požare, devastaciju kopna i obale te zagađenje. To će se postići nadogradnjom mjera za prevenciju i upravljanje hitnim situacijama korištenjem naprednih tehnologija poput bespilotnih letjelica (UAV), daljinskog osjetila, računalstva u oblaku i umjetne inteligencije. 

Projekt će poboljšati opremu, uspostaviti interoperabilnu infrastrukturu i unaprijediti komunikacijske mogućnosti službi za hitne intervencije. Planirana je nabava novih i nadogradnja postojećih zapovjednih vozila za Posušje i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, kao i osnivanje regionalnog HPC i podatkovnog centra na FESB-u za obradu podataka i razvoj umjetne inteligencije. Pilot projekti će testirati sustav, uključujući nadzor protupožarnih puteva, detekciju ilegalnih odlagališta otpada i mapiranje izgorjelih područja. Obuka, zajednički postupci i regionalna suradnja podržat će učinkovitu prevenciju i intervenciju kod katastrofa, smanjujući negativne utjecaje na okoliš i klimu. Provodi se tri godine. 

FGAG je nositelj projekta ClimBeach u sklopu Interreg programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, a financira iz instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) te sredstava za prekograničnu suradnju (CBC). U sklopu projekta planira se implementacija sustava za praćenje meteoroloških i klimatskih promjena te dinamike mora i volumetrijskih promjena plaža. Osim toga, bit će razvijen i IT alat BeachCloud koji će integrirati prikupljene podatke u svrhu procjene rizika od erozije i plavljenja te evaluaciju rezultata mjera zaštite. U konačnici, projekt ClimBeach će omogućiti bolje planiranje i održivo upravljanje plažama u uključenim regijama.

Vodeći partner je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, a ostali partneri na projektu su: Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru i Općina Neum. 

Ukupna vrijednost projekta je nešto manja od 2,1 milijun eura, od čega je 1.7 milijuna eura financirano iz fondova EU. Udio FGAG-a je oko 618.000 eura.

Vaša reakcija na temu