Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Znate li koliko smo platili jedan gradonačelnikov potpis?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Znate li koliko smo platili jedan gradonačelnikov potpis?

...oko 600 tisuća kuna, barem zasad, što je sitnica u odnosu na naših devet milijuna kuna kojih se de facto odrekao

PONEDJELJAK Trgovina

Naš rektor Šimun Anđelinović potpuno je, beskompromisno i žestoko dao podršku ministru znanosti za kojega se dokazalo da je plagijator, što je bilo za očekivati s obzirom da dijele stranačku iskaznicu HDZ-a.
Ali je, izgleda, usput i naplatio svoju ruku tako što je iz državnog proračuna izmuzao oko 75 milijuna kuna za kupnju 'Brodomerkurove' zgrade na Poljičkoj, gdje će smjestiti Rektorat i Filozofski fakultet.
Na stranu moralna upitnost i nesuzdržanost u cijelom skandalu, koje teško priliče samom vrhu akademske zajednice, registrirajmo samo da bi preostalih 25 milijuna kuna Sveučilište nakon ovoga zbilja moglo pronaći u vlastitom novčaniku, pogotovo jer već imaju neke zgrade i zgradice koje namjeravaju prodati.

UTORAK Klanje

U SDP-u se još uvijek kolju i očito ne namjeravaju prestati, dapače. A jedan od onih koji u svemu tome iskreno guštaju je Ivo Baldasar, gradonačelnik koji u valjda svakom svom nastupu spominje svoju bivšu stranku. Kao da nemaju dovoljno svojih problema, nego im treba još i on za vratom.

Tako je ovog tjedna brzinski razriješio svoju zamjenicu Aidu Batarelo, čim je ona priložila žrtvu jednom partijskom krilu i pristala se kandidirati za gradonačelnicu. Ako ćemo tražiti nešto pozitivno - barem je nije proglasio 'smuculjom', kao što je učinio njegov prethodnik Željko Kerum s Anđelkom Visković.

SRIJEDA Cijev

Kad smo kod Keruma, primjećujemo da je u kampanju krenuo dosta smireniji nego prije četiri ili osam godina, makar sav pršti od ideja. Poput tunela između istočne i zapadne obale Gradske luke, kojega je zamislio prilično jednostavno - kao 'plastičnu cijev položenu na dno mora'. Mašala.

Svašta nam još spominje, poput 'akvaparka koji je prebitan da naša djeca ne troše novac u Gardalandu', samo se o jednom problemu vrlo stidljivo izražava.

O Karepovcu. Ta bomba je, naime, trebala je biti riješena 'zahvaljujući njegovim poslovnim vezama' u roku od šest mjeseci, dakle do kraja 2009. godine.

ČETVRTAK Tajna

Tu je i Robert Pauletić, koji nas je ovog tjedna izbombardirao nastupom na valjda svakom mediju u državi. Posebno upečatljivo bilo je obećanje da će srušiti zgradu Banovine 'koja je dosta ružna zgrada', obećanje koje je kasnije ponešto preformulirao.

Najslađe je ipak njegovo izvrdavanje kada ga je jedan televizijski voditelj upitao ima li kao kandidat za gradonačelnika plan za Hajduk. 'Neću vam reći', uzbudio se, a kad se začuđeni sugovornik upitao zašto ne želi, odgovorio je s prizvukom dječjeg kaprica: 'Zato što neću reći!'

Divno, daleko će ovako dogurati.

PETAK Ponos

Taj isti Hajduk, s druge strane, prevalio je put od kroničnog bolesnika pred posljednjim pomazanjem do potpune obnove svog moralnog i simboličnog, gigantskog statusa. Jednom će valjda i materijalno doći na red.

Rijetko koja vijest mogla nas je razveseliti kao ovotjedna objava da je pokrenut projekt kojim će naš klub, i to besplatno, pomoći desecima malih gradova i općina da izvuku europski novac i tako izgrade ili obnove svoje terene, igrališta ili dvorane.

Veliki, veliki Hajduk.

SUBOTA Besmisao

Velika je i šteta koju nam je svima izazvao jedan jedini gradonačelnikov potpis. Iznos se zaustavio na 591 tisuću kuna, ali samo zasad.
Toliko ćemo svi zajedno iskeširati za sudske troškove oko jednog besmislenog spora protiv investitora 'Malla' na Mejašima, od kojih se ovim putem željelo naplatiti oko 9 milijuna kuna zateznih kamata na kasno naplaćeni komunalni doprinos.

Spor je bio besmislen jer je upravo gradonačelnik u rukama imao sva sredstva osiguranja, od mjenice do hipoteke na zemljištu, kojima je tih devet milijuna s lakoćom mogao utjerati. No on ih se jednostavno odrekao jer, kao, riješit će se sve sudskim putem.

Sada vidimo i kako: godinu dana kasnije i skoro 600 tisuće kuna skuplje, doznali smo da nije ni imalo smisla pokretati parnicu, nego jednostavno naplatiti svoja potraživanja.

Ako na kraju ostanemo kratki za tih devet milijuna, bogme znamo gdje ćemo ih tražiti.

NEDJELJA Oproštaj

Za finale grandioznog mandata možda nećemo dočekati raspetljavanje priče oko milijuna kojih se Baldasar de facto odrekao u naše ime, ali će na čistac izaći barem akrobacije oko GUP-a. Koji će, kako sada stvari stoje, pred gradske vijećnike negdje za mjesec dana - taman da sa stilom zaključe svoju četveroljetku. Impresivno je bilo ovih dana čitati kako su izrađivači bili nemilosrdni prema gradskim kotarima i njihovim stanovnicima, odbijajući redom većinu njihovih primjedbi, dok su u nekoliko slučajeva ponizili čak i gradske službe.

No zato Hrvoju Marušiću, HDZ-ovcu koji Trsteniku oduzima jedinu rekreacijsku zonu, ideja uredno prolazi. Tek treba vidjeti hoće li se on otrgnuti disciplini i glasati za svoj interes, a to bi onda moglo značiti - pa pa, HDZ...

Vaša reakcija na temu