Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZRAČNA LUKA SPLIT: Ni Ivan Pavle, ni Meštrović, ni Faust Vrančić, već Sveti Jerolim Dalmatinac

ZRAČNA LUKA SPLIT: Ni Ivan Pavle, ni Meštrović, ni Faust Vrančić, već Sveti Jerolim Dalmatinac

Tko je zapravo bio svetac po kojemu će se zvati splitski aerodrom?

Zračna luka Split, nedavno potpuno obnovljena i proširena s godišnjim prometom koji je do krize s koronavirusom tek neznatno zaostajao za brojkama zagrebačkog aerodroma, u budućnosti bi mogla biti nazvana po svetom Jeronimu Dalmatincu - zaštitniku Dalmacije, teologa, prevoditelja, knjižničara, učitelja i studenata, jednom od najznačajnijih intelektualaca starog doba i prvom prevoditelju Biblije na latinski.

Ova inicijativa u javnom prostoru se spominje već dulje vrijeme, a formalizirana je ovotjednim sastankom splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana s gradonačelnicima Splita, Kaštela i Trogira. S njega je u javnost plasirana tvrdnja da su gradonačelnici 'podržali inicijativu župana za preimenovanjem Zračne luke Split u Zračnu luku sv. Jeronima Dalmatinca', no zapravo nije tako: dogovoreno je tek osnivanje savjeta koji će o preimenovanju raspravljati.

'U njega će biti pozvani stručnjaci iz Crkve i druge ugledne javne osobe, akademici, novinari i stručnjaci za brendiranje, kako bi u javnoj raspravi prikupili što više argumenata s kojima bi upoznali nadležno Ministarstvo i Vladu RH o značaju imenovanja Zračne luke imenom sv. Jeronima Dalmatinca, znamenitoga svećenika, crkvenoga naučitelja i jednoga od četiri crkvena oca zapadne Crkve', objavili su iz Splitsko-dalmatinske županije.

T-portalu je potvrđeno da se promjena ipak neće dogoditi prije svibnja, dakle uoči lokalnih izbora, što je po svemu sudeći bio plan župana Blaženka Bobana.

Većinski vlasnik Zračne luke je Republika Hrvatska, manjinski Splitsko-dalmatinska županija, a svoje udjele u vlasništvu imaju gradovi Split, Trogir i Kaštela. Odluka o promjeni naziva morala bi proći preko Skupštine, a onda i Nadzornog odbora ove tvrtke.

'Andro Krstulović Opara nije bio sklon ovoj ideji, logično je da se aerodrom nastavi nazivati po Splitu kao drugom najvećem gradu u državi, ali čini se da popušta i mijenja mišljenje jer je svjestan da do promjene ionako neće doći u skorije vrijeme', rekao je za T-portal jedan od najbližih suradnika splitskog gradonačelnika.

Savjet za preimenovanje aerodroma, naime, još uvijek nije osnovan, niti je poznato kada će se to dogoditi i tko će u njemu sjediti.

Predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Split je Josip Marković, Solinjanin kojega se smatra bliskim političkom tajniku HDZ-a Anti Sanaderu. On je za tportal potvrdio da se o ovoj odluci neće raspravljati na predstojećoj sjednici.

'Da, išlo se prema nazivanju po svetom Jeronimu Dalmatincu, ali savjet će utvrditi konačni prijedlog o kojemu će odluku donijeti većinski vlasnici. Osobno vjerujem da je brendiranje dobro i da Zračna luka zaslužuje kvalitetno i prepoznatljivo ime, koje je vezano uz Dalmaciju i samu županiju', kazao nam je Marković.

Vaša reakcija na temu