Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŽRNOVNICA U NOVOM RAZVOJNOM ZAMAHU Pokrenut niz projekata kojima će se olakšati i oplemeniti život na istoku Splita
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

ŽRNOVNICA U NOVOM RAZVOJNOM ZAMAHU Pokrenut niz projekata kojima će se olakšati i oplemeniti život na istoku Splita

Nakon požara ponovno zatražena informacija o minsko-eksplozivnoj situaciji oko osnovne škole

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica.

Žrnovnica je trenutačno jedno od najvećih gradilišta u Splitu. Pokrenuti su brojni projekti kojima se podiže standard življenja u tom istočnom mjesnom odboru , a istovremeno se ovog ljeta vodila bitka s golemim, višednevnim šumskim požarom koji je prijetio životima i imovini stanovnika. Riječ je o drugom najvećem požaru u povijesti, nakon onog iz 2017. godine. 

- Uzrok požara bio je udar groma na brdo Markovaču i vremenske prilike koje su taj dan bile idealne za razvijanje požara. Najbolji način za izbjegavanje ovakvih scenarija je dobra prevencija i suradnja svih bitnih faktora te bolje održavanje državnih i privatnih parcela. Grad Split je prepoznao trenutak te uskoro kreće sanacija protupožarnog puta Gornje Sitno - Kučine koji je od ekstremne važnosti za sigurnost ovog kraja. 

Nadamo se da će taj projekt biti gotov do početka iduće sezone. I ovom prilikom želim se zahvaliti svim vatrogascima na svemu što su učinili za Žrnovnicu. Pogotovo našima iz DVD-a Žrnovnica, te pilotima kanadera koji su radili čuda - kaže nam predsjednik Vijeća MO Žrnovnica Mario Lolić.

Požar je jedan od razloga zašto je Žrnovnica ponovno tražila informaciju o minsko-eksplozivnoj situaciji oko osnovne škole. 

- Kako stalno imamo upite roditelja djece koji pohađaju osnovnu školu Žrnovnica u vezi tog minskog sumnjivog područja, odlučili smo kao Vijeće MO Žrnovnica poslati dopis svim mogućim institucijama da bi dobili neke konkretne odgovore.

Zahvaljujem Ravnateljstvu Civilne zaštite na brzom odgovoru u kojem su naveli da provode izvide te da će nam što prije dati neke odgovore. Dovoljno je znati da kad je bio veliki požar na tom području 2017. godine da kanaderi nisu imali dozvolu za gasiti to područje. Stanovnici Žrnovnice zaslužuju znati pravo stanje stvari na tom području - kaže Lolić.

Što je s Raketnom bazom? Prijeti li sigurnosti?

- Raketna baza je pod upravljanjem MORH-a i tu stvarno nema nikakvog razloga za zabrinutost - odgovara Lolić.

Jesu li požari 'pritisak' na gradske planere da se omogući stambena izgradnja na tom prostoru?

- Mislim da tu stvarno nema nikakvog pritiska. Žrnovnica mora zadržati svoju autentičnost i biti zelena oaza grada Splita. Baš zbog toga prošle godine se održala i radionica sa studentima Društva arhitekata grada Splita u kojem smjeru bi se Žrnovnica i ovaj dio grada trebao razvijati. Rijeka Žrnovnica i ovaj kraj blago su grada Splita te se tako treba prema tome i odnositi - naglašava Lolić..

Na području Žrnovnice u tijeku je veliki projekt aglomeracije. Što će to donijeti građanima i naselju?

- Puno generacija Žrnovčana je čekalo ovaj trenutak koji se dogodio ovog ljeta, početak radova na novom vodovodu i kanalizaciji. Projekt je to koji će trajati nekoliko godina, te ćemo dobiti osnovnu komunalnu infrastrukturu. Trebat će nam mnogo strpljenja, ustrajnosti i razumijevanja dok traju radovi, ali kad znamo koji je konačan cilj, da Žrnovnica konačno uđe u 21. stoljeće, vrijedi čekati. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način dali svoj obol da se konačno sve to pokrene.

Najavili ste još neke projekte koji će podignuti standard naselja.

- U zadnje dvije godine puno toga se pokrenulo u Žrnovnici. Vrijedi navesti da uskoro počinje i širenje našeg groblja, sve administrativne zapreke su riješene, praktički se još čeka građevinska dozvola. Isto tako, ove godine je u našem Pricviću napravljeno igralište koje je otvoreno za javnost, te uskoro očekujemo i javnu nabavu za gradnju reflektora koji će osvijetliti pomoćno igralište.

U tijeku je realizacija i školskog prijevoza djece projekt za kojeg se bori moja zamjenica gospođa Tanja Soldić, u Starčevićevoj ulici je u tijeku izgradnja okretišta za mini-bus, tako da se nadamo da će djeca iz Pilot-naselja, Privora, Gračića imati osiguran školski prijevoz. Isto tako, pobijedili smo na javnom pozivu gradskim kotarima i mjesnim odborima Grada Splita te će se na području Pilot naselja izgraditi novo igralište za djecu.

U suradnji s Gradom Splitom i našim vatrogascima izabrano je i zemljište na području Pilot naselja za izgradnju novog vatrogasnog doma, te je u tijeku izrada projektne dokumentacije za nadogradnju našeg vrtića Tratinčica te nadogradnja Osnovne škole Žrnovnica. Ispunjen sam ponosom jer je konačno Žrnovnica vraćena na mapu Grada Splita, te se zahvaljujem svima u gradskoj upravi kao i direktorima gradskih firmi na dobroj suradnji - kaže nam predsjednik Vijeća MO Žrnovnica Mario Lolić. 

Vaša reakcija na temu