Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Župan Boban posjetio Dom zdravlja u Supetru i nazočio svečanoj sjednici općine Postira

Župan Boban posjetio Dom zdravlja u Supetru i nazočio svečanoj sjednici općine Postira

Župan je danas bio u posjetu otoku Braču

Danas je župan Blaženko Boban posjetio Dom zdravlja u Supetru, te je zadovoljan viđenim.

- Nakon koordinacije gradonačelnice Supetra, načelnika bračkih općina i vijećnika iz županijske Skupštine s otoka Brača, te razgovora s djelatnicima u zdravstvu na otoku, obećao sam obići Dom zdravlja kojega sam evo danas obišao i osobno se uvjerio u visoku razinu zdravstvene zaštite ovdašnjeg stanovništva. Na 13 tisuća stanovnika, ovdje imamo 11 timova u funkciji, što je iznad županijskoga prosjeka - kazao je župan nakon obilaska zgrade Doma zdravlja i susreta s pacijentima koji su se tu zatekli, te je dodao:

- Ostalo je riješiti dva malo veća, ali također rješiva problema, staviti heliodrom u funkciju i iznaći rješenje za parking za potrebe pacijenata i zaposlenika Doma zdravlja. Posebno sam zadovoljan pohvalama koje sam čuo od pacijenata o odnosu liječnika i zaposlenika prema njima.

Voditelj ispostave županijskog Doma zdravlja u Supetru, dr. Milan Glavaški nam je kazao kako je Odjel hemodijalize obnovljen 2012. godine, a prostor za palijativnu skrb je spreman za stavljanje u funkciju.

- Imamo pedijatra, ginekologa, epidemiologa, ali nam nedostaje medicinskih sestara, kao i u drugim zdravstvenim ustanovama, jer ih se sada prima svega 48 u prvi razred srednje Medicinske škole. Imamo i rentgen uređaj, a uskoro ćemo dobiti i uređaj za ultrazvuk, te možemo reći da je razina usluga u zdravstvu u Supetru na visokoj razini, na čemu smo zahvalni Županiji i županu. Raduje me što se župan i sam mogao osobno uvjeriti u stanje supetarskog Doma zdravlja koji je u funkciji svih građana otoka Brača.

Nakon posjeta supetarskom Domu zdravlja, župan je prigodom Dana općine Postira, nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

- Jako je bitno na svim razinama, od općinskih, gradskih, županijskih  pa sve do nacionalne razine povesti puno veću brigu o demografskoj obnovi. Potrebno je voditi računa o ljudima koji ovdje žive, kako bi mogli egzistirati i živjeti na ovom mjestu. Splitsko dalmatinska županija pokrenula je niz projekata, a u mnogima od njih bili smo prvi kao primjer drugima. Među prvima smo uveli sufinanciranje produženog boravka u dječjim vrtićima, pa je tu mjeru preuzelo ministarstvo. Uveli smo besplatne udžbenike pa je i tu mjeru preuzela na sebe Vlada Republike Hrvatske. Sada krećemo s projektom 'Tu je tvoj dom'. Prvi ugovori već su potpisani. Prije neki dan predsjednik Vlade boraveći u našoj županiji istaknuo je da i o ovom projektu Vlada ozbiljno razmišlja. Veseli nas da inicijativa  za dobre projekte dolazi iz naše županije. Niz aktivnosti i mi smo kao županija prihvatili a mnoge od njih došle su od strane općine Postira. I u to ime još jednom hvala načelniku općine - kazao je župan.

Predsjednik općinskog vijeća Postira, Marko Radić je u svom govoru naglasio:

- Napravili smo puno toga u proteklih godinu dana. Donošenjem strategije razvoja općine Postira, usvajanjem prostornog plana, izradom UPU-a, osigurali smo nastavak investicija i daljnji razvoj općine Postira.

Načelnik Općine, Siniša Šime Marović je u izjavi za novinare, uoči svečane sjednice, kazao:

-Sretan sam što se u protekloj godini od zacrtana tri kapitalna projekta jedan već i ostvario, jedan je u tijeku a jedan započinje nakon ovoga ljeta. Prošle godine otvorili smo jaslice za naše najmlađe mještane, u tijeku je izrada kanalizacijskog kolektora Dol – Postira. Vrijednost samog projekta je gotovo 15 milijuna kuna. Nakon ljeta započinje još jedan kapitalni projekt a financira ga županijska Lučka uprava, uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije, a odnosi se na proširenje luke u Postirama.

U pozdravnom govoru okupljenima, načelnik Marović je istaknuo brojne već završene projekte i one čija izvedba je u tijeku ili tek u planu, od mjesnog parka u središtu mjesta, projekta vrijednog milijun i pol kuna, izgrađenog sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja (800 tisuća kuna), SD županije (300 tisuća kuna) i same općine. Načelnik cijeni bitnim privlačenje investitora te je u tom smislu istaknuo dodjelu parcela domaćim investitorima u poslovnoj zoni i prilagodba Odluke o komunalnom doprinosu.

Solidna su i izdvajanja općine za demografske mjere:  250 tisuća kuna proračunskih sredstava se izdvaja za porodiljske naknade i stipendije učenicima i studentima, osigurano je također financiranje radnih bilježnica za sve osnovnoškolce s područja općine. Završen je i projekt uređenja obalnog pojasa, također uz pomoć Županije, u što je postupno, kroz deset godina, uloženo oko 10 milijuna kuna. Spremni su, nakon turističke sezone, za postavljanje bežičnog interneta na području  cijele općine, gradit će se i punionica za električna vozila itd.

Župan Boban je na kraju čestitao načelniku općine, predsjedniku i vijećnicima Općinskog vijeća kao i svim mještanima Postira njihov Dan općine uz želju da ih čuva i blagoslovi njihova nebeska zaštitnica, Gospa od Karmela.

Vaša reakcija na temu