Župan s poklonima i bonovima posjetio ustanove za djecu i mlade

Župan s poklonima i bonovima posjetio ustanove za djecu i mlade

Bio je u Domu Maestral, Centru Slava Raškaj i Centru Juraj Bonači

Župan Blaženko Boban danas je s punim rukama darova posjetio Dom za djecu i mladež Maestral, Centar Slava Raškaj i Juraj Bonači. Time je nastavio jučer započete predbožićne posjete ustanovama, domovima i centrima čiji rad Županija prati i podupire tijekom godine. 

Najprije je bio u Domu za djecu i mladež Maestral, zatim štićenike Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj i Specijalnog centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači. Pobliže se upoznao s radom ovih ustanova i poteškoćama s kojima se ravnateljice susreću u svakodnevnom radu. Ravnateljice su iznijele i neke konkretne prijedloge koje je župan saslušao. U razgovoru s ravnateljicom Centra Slava Raškaj, Željkom Paleka, župan se prisjetio da je točno na današnji dan prošle godine, nakon izvedenog programa i veselih pjesama koje su djeca priredili, obećao tu 'glumačku družbu' pozvati u HNK Split za Dan županije što se i ostvarilo ove godine.

- Rekao sam tada Anti i ostalima da me strah hoće li više htjeti nastupati za županiju kada postanu slavni i prepoznati u cijeloj Hrvatskoj - našalio se župan, te zahvalio djeci što ovakvim nastupima i svojim odnosom prema životu vraćaju nadu da će i njima i svima nama ubuduće biti bolje i ljepše živjeti u Lijepoj našoj. 

Paleka se zahvalila županu i predstavnicima grada Splita na ovoj posjeti i na darovima: 

- Jutro nam je lijepo počelo, neka nam svima budu takvi svi ovi dani pred nama - kazala je ona i otkrila nešto više o opremanju doma i popunjavanju tima stručnjaka u podružnici centra Slave Raškaj u Podbablju.

U Domu Maestral župan je podsjetio da je već u prvoj godini nakon izbora za župana potpisao odluku kojom je Splitsko-dalmatinska županija Maestralu darovala jedan stan koji sada koriste štićenice ovoga Doma sa stručnim osobljem doma koje živi s njima u tom stanu. 

- Problem je zakonski što djeca po navršenoj 18-oj godini ne mogu dalje ostajati u domu nego se moraju 'osamostaliti'. Još kao gradonačelnik Solina sam, suočen s tim problemom, prije šest godina donio odluku o dodjeli jednog stana u kojemu i danas živi petero štićenika Maestrala koje planiram ovih dana privatno posjetiti. Jedino u sinergiji čelnika lokalne i područne uprave i središnje vlasti, možemo nastojati taj problem sustavno rješavati i svi skupa biti sveti Nikola ovoj djeci u potrebi - kazao je Boban.

Darovao im je i čekove vrijednosti po deset tisuća kuna. Županija je kao i prijašnjih godina izdvojila nešto više od 300 tisuća kuna za 9 ustanova, 12 udruga, 5 vjerskih organizacija, 4 doma za starije i nemoćne te za dvije obitelji.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare