Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Danas počinje GAST
GAST 2016. Piše: Toni Španjić

Danas počinje GAST

U okviru konferencijskog programa održat će se 5. turistička mreža s temom 'Kako poslovati bolje i biti konkurentniji u turizmu'

Međunarodni sajam GAST 2016, koji se održava u Spaladium Areni od 2. do 5. ožujka, svečano će biti otvoren danas u 10 sati. Sajam će otvoriti slitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja kao visoki  izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

GAST 2016. obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: 21. Međunarodni sajam prehrane, 21. Međunarodni sajam pića, 21. Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, 21. Međunarodni sajam vina - Dionizijana, 11. Međunarodni sajam kave, 11. Međunarodni sajam namještaja - Furnitura, 11. Sajam za turizam - Saturn te 1. Međunarodni sajam sladoleda i slastica, jedinstvena specijalizirana sajamska manifestacija u Hrvatskoj.

U okviru konferencijskog programa 2. ožujka održat će se 5. turistička mreža s temom 'Kako poslovati bolje i biti konkurentniji u turizmu' u okviru će se održati i okrugli stol 'Poslovanje obiteljskih malih hotela - kako do nižih troškova i većeg profita kroz energetske uštede' kao i besplatno savjetovalište o energetskoj učinkovitosti i i funkcionalnog prenamjeni objekata za turizam. Uz to, Sajam GAST 2016 prati niz zanimljivih događanja: Dionizijana - 21. međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i svečana dodjela nagrada vinarima (srijeda, 2. ožujka), Autohtona kuhinja (četvrtak, 3. ožujka), Natjecanje barmena (04. ožujka) te humanitarna manifestacija Poznati u kuhinji (5. ožujka).

GAST 2016., vodeći gastronomski i turistički događaj u Hrvatskoj i regiji koji okuplja izlagače iz gastronomije, turizma, vinarstva te tvrtke iz oblasti ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore, Brodsko-posavske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Medijski partner ovogodišnjeg GAST-a je Slobodna Dalmacija.

Svečanost otvorenja započet će pozdravnim riječima Sanje Vuković Veić, direktorice Sajma Split i organizatora sajma GAST 2016. Prigodnim govorima, prisutnima će se potom obratiti direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, predsjednica HGK - Županijske komore Split Katja Buličić i dogradonačelnik Splita Goran Kovačević.

RASPORED DOGAĐANJA

Srijeda, 2.3.2016.

Centralni degustacijski trg

10:00 Svečano otvorenje 21. Međunarodnog sajma GAST

10:45 - 11:30 Službeni obilazak sajma GAST

13:00 - 14:00 Petason roštiljada

14:00 - 16:00 Splitska gastro scena by Petason: restoran Kadena

18:00 - 19:00 Večer šampiona uz degustaciju pobjedničkih vina

21. Međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića

Konferencijska dvorana

5. Turistička mreža – konferencija o turizmu:

KAKO POSLOVATI BOLJE I BITI KONKURENTNIJI U TURIZMU

11:00 Uvod u konferenciju

Prezentacija: Sigurnost u turizmu, Paško Ugrina, voditelj odjela prevencije kriminaliteta PU SDŽ

11:15 – 12:00 Novi pravilnici – novi način kvalitetnog prilagođavanja tržištu

Prezenter: Željko Cvrtila, Ministarstvo turizma

Sudionici:

Joško Lelas, potpredsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske; Nikša Ivčević - UTRO Bukara; Sabina Mikulić, Hotel Adriatic, Orebić; Stjepan Pezo, Kamp Galeb, Omiš; Anamaria Ciccarelli

Remaris – software za hotele – ukorak sa poslovnom strategijom, prezenter: Hrvoje Habjanec,

Roto Dinamic

12:05 – 12:50 Poslovanje obiteljskih malih hotela - kako do nižih troškova i većeg profita kroz energetske uštede

Prezenter: Mario Klobučar, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Sudionici:

Ivo Bašić, sudionik; Davor Hauptmann, tvrtka Kreiranje d.o.o. (projekt dvorac Martinis Marchi, zeleni krov); Damir Gregorović, izvršni direktor Rudan Žminj (prva poslovna pasivna zgrada); Željko Tukić, Hansgrohe d.o.o. (poznat po projektu Hansgrohe Eco Smart tehnologija u miješalicama i tuševima – mogućnost uštede vode i energije za zagrijavanje vode čak do 50%); Mladen Tomić, Hotel Split Podstrana; Sabina Mikulić, Hotel Adriatic, Orebić, Petar Ćurlin, Hotel Villa Dvor, Omiš

12:55 – 13:40 Malo i srednje poduzetništvo Fondovi EU u turizmu

Prezenter: Ivona Lučić - HGK

Sudionici:

Mira Krneta, HBOR; Stipe Dolić, Hotel Salona; Silvana Karačić, Hotel Sveti Križ; Martin Bućan, Županija splitsko-dalmatinska, Ivana Ninčević, projekt Salone; Zvonimir Pervan, Hotel Prvan i Etno selo Kokorić, Vrgorac

13:45 - 14:30 Turizam posebnih interesa i postojeći neiskorišteni resursi u službi razvoja hrvatskog turizma: iskustva i primjeri iz prakse

Prezenteri: Ivo Bašić, MINT i Joško Stella, TZ SDŽ

Sudionici: 

Marko Škopljanac, Etno selo Radošić; Joško Lokas, Etnoland Dalmati; Smiljana Pivčević, EFST, sudionik projekta Ultra Trail, Saša Uranjek, direktor Turističkog ureda TZ grada Osijeka; Stipe Čogelja, Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ; Jurica Glavina, Eklata; Ana Soldo, ravnateljica JP 'Vjetrenica' (BiH) - Prekogranični projekt 'Ćiro'

Prezentacija Pointers, tvrtka Apria

16:30 - 17:30 DIONIZIJANA - Svečana dodjela nagrada sudionicima 21. Međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića

Wine bar degustacijski štand

10:00 - 19:30 Degustacija vina i jakih alkoholnih pića ocijenjenih na 21. Međunarodno ocjenjivanjanju vina i jakih alkoholnih pića - Dionizijana

Četvrtak, 3.3.2016.

Konferencijska dvorana

11:00 – 12:00 Predstavljanje projekta Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije i svečana dodjela oznaka

Centralni degustacijski trg

11:00 - 12:30 Predstavljanje TZ grada Osijeka, njihovih manifestacija i gastronomskih delicija: Fiš paprikaš i Osječke knedle

12:45 - 13:45 Petason roštiljada

14:00 – 16:00 Splitska gastro scena by Petason: Hotel Park

Wine bar degustacijski štand

10:00 - 19:30 Degustacija vina i jakih alkoholnih pića ocijenjenih na 21. Međunarodno ocjenjivanjanju vina i jakih alkoholnih pića - Dionizijana

Petak, 4.3.2016.

Centralni degustacijski trg

10:30 - 12:00 TZ grada Osijeka i TZ grada Makarske: Kulinarski dvoboj: Fiš kontra brudeta

12:00 - 16:00 Regionalno (međužupanijsko) natjecanje Gastro 2016. - Natjecanje u baru

16:00 - 18:00 Splitska gastro scena by Petason, restoran Perivoj

18:00 - 18:30 PROGLAŠENJE POBJEDNIKA/centralni degustacijski trg (za obje discipline)

Konferencijska dvorana

15:00 - 18:00 PREZENTACIJA TURISTIČKE DESTINACIJE

Wine bar degustacijski štand

10:00 - 19:30 Degustacija vina i jakih alkoholnih pića ocijenjenih na 21. Međunarodno

ocjenjivanjanju vina i jakih alkoholnih pića - Dionizijana

Subota, 5.3.2016.

Centralni degustacijski trg

11:00 - 12:30 Poznati u kuhinji i udruga Most, humanitarna revija

13:00 - 16:00 Splitska gastro scena by Petason, restoran Zrno Soli

16:00 - 17:00 Petason roštiljada

17:30 - 18:30 Barmen show

Wine bar degustacijski štand

10:00 - 18:00 Degustacija vina i jakih alkoholnih pića ocijenjenih na 21. Međunarodno ocjenjivanjanju vina i jakih alkoholnih pića - Dionizijana

Vaša reakcija na temu