Županijska skupština: Kanjon rijeke Cetine proglašen značajnim krajobrazom

Županijska skupština: Kanjon rijeke Cetine proglašen značajnim krajobrazom

Neki 'ribiči' neznanjem su učinili štetu jer su doveli štuku u Cetinu, taj 'predator' predstavlja veće zagađenje nego Karepovac

Županijski vijećnici jednoglasno su odlučili da je kanjon rijeke Cetine značajan krajobraz sada kada su se stekli svi uvjeti, odnosno pribavljenje sve suglasnosti za zaštitu. O povijesti kanjona i zaštiti govorio je i Guido Piasevoli iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko-dalmatinske županije. Podsjetio je da je Ustanova pokrenula postupak 2005. godine, da je 2008. preventivno zaštićen te da nakon dobivanja suglasnosti dvaju ministarstava i nešto smanjenog obuhvata sada zaštita iznosi 6492,99 hektara i proteže se od Omiša do Tisnih stina.

Ovom zaštitom bitnih ograničenja za dosadašnje aktivnosti stanovnika nema. Na upit SDP-ove vijećnice Sandre Mitrović Nikšić što znači zaštita za stanovnike koji se su bavili raftingom, kanuingom i sličnim aktivnostima, ravnatelj Ivan Gabelica decidirano je odgovorio da ovo ide samo u prilog mještanima.

- Mi ni do sada nismo raspisivali koncesije da se ne javi netko sa strane nego da se bave mještani koji žele jer nitko bolje od njih neće paziti. Zaštita će onemogućiti nelegalne ulaze, a mi ćemo i dalje omogućiti mještanima rad. Pazit ćemo, naravno, na kapacitiranost da se ne dogodi previše aktivnosti odjednom - odgovorio je.

Predsjednika Skupštine, HGS-vog Petroslava Sapunara, zanimalo je koja su ograničenja ako se ide u veći stupanj zaštite i je li to moguće.
Odgovoreno mu je da bi bila veća ograničenja u tom slučaju.
Sa strane je dožupan Luka Brčić naglasio kako su neki 'ribiči' neznanjem učinili štetu jer su doveli štuku u Cetinu.

- To je veće zagađenje nego Karepovac. Njega će se sanirati, a štuke se više ne možemo riješiti, ali radimo na smanjenju populacije tog 'predatora'. Jedan od načina je i da se dozvoli kontinuirani izlov - dodao je dožupan.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(17711, "");
Pregledaj komentare