Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Ako se vi i vaš partner ne slažete oko ove stvari, dvostruko je vjerojatnije da ćete se razvesti

Ako se vi i vaš partner ne slažete oko ove stvari, dvostruko je vjerojatnije da ćete se razvesti

Provedeno je istraživanje

Čak i u najboljim vezama, nije moguće da se složimo oko apsolutno svake sitnice. Bilo da se radi o tome gdje provesti blagdane ili tko treba više sudjelovati u kućanskim poslovima, većina sukoba se riješi. No, neki su problemi puno dublji, a jedna studija otkriva da ako se vi i vaš partner ne slažete oko ove jedne stvari, dvostruko je vjerojatnije da ćete se razvesti.

Nedavna studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Kalifornija-San Diego (UCSD) i objavljena u 'The Economic Journalu' analizirala je podatke prikupljene na 5.300 njemačkih parova između 2004. i 2017. godine. Sudionici su trebali odgovoriti na pitanja u godišnjem upitniku o tome koliko su spremni riskirati - od izbora karijere i vožnje do sportskih i financijskih odluka.

Istraživači su potom prilagodili određene kontrolne karakteristike unutar parova, kao što su razlike u obrazovanju, kulturnom podrijetlu i različitim religijama. Utvrdili su da su razlike u sklonostima riziku među supružnicima najpouzdaniji prediktor o tome je li par ostao zajedno ili ne. Međutim, podaci su pokazali da je financijski rizik glavno pitanje podjele, a razvod je dvostruko vjerojatniji kada se jedan bračni drug nije slagao s drugim o tome koliko pažljivo trošiti novac.

- Svađanje oko novca obično se navodi kao razlog razvoda, ali glavni potencijalni pokretač tih borbi su razlike u stavovima o riziku - izjavila je u priopćenju dr. Marta Serra-Garcia, izvanredna profesorica ekonomije i strategije u školi Rady i autorica studije, prenosi Živim.

Stavovi o riziku određuju odluke o ulaganju, kao što je, primjerice, gdje će stanovati. Ako partneri imaju različite sklonosti riziku, često se neće složiti oko zajedničkih i vrlo važnih ulaganja u braku.

Rezultati studije također su pokazali da parovi koji se razilaze kada je riječ o financijskom riziku imaju manju vjerojatnost da će zajedno posjedovati dom ili obnoviti svoju imovinu. Međutim, Serra-Garcia kaže kako udruživanje resursa ponekad može pomoći parovima da istinski iskoriste financijske prednosti braka. Također to može pomoći i da tijekom vremena prerastu nesuglasice.

- S jedne strane, kućanstvo dijeli zajedničku robu, kao što je stanovanje, pa je optimalno i da imaju sličan stav o riziku, ali s druge strane, kućanstvo dijeli dva izvora prihoda, a prihodi su obično rizični. Budući da supružnici udružuju svoje prihode, ako jedan ima manje pouzdan priljev od drugog, razlike u stavovima o riziku mogu pomoći jer mogu 'osigurati' jedni druge - rekla je Serra-Garcia.

Baš kao i sve drugo u vezama, spremnost partnera na financijske rizike nije cjeloživotna karakteristika. Studija je također pokazala da su supružnici s vremenom postali sličniji jedni drugima i da bi se ukupni stavovi mogli promijeniti. Zapravo, rezultati su pokazali da su mnogi supružnici postali fiskalno odgovorniji kao par i da je manje vjerojatno da će brak završiti razvodom.

- Asimilacija sklonosti mogla bi biti mehanizam za rješavanje sukoba unutar brakova. Kao rezultat toga, ovi parovi imaju veću vjerojatnost da ostanu zajedno - pojasnila je Serra-Garcia.

Zaključak studije je da bi nalazi o financijskom riziku i razvodu mogli pomoći u boljem povezivanju parova. S obzirom na to da istraživači navode kako se trećina parova trenutno sastaje preko interneta, sugeriraju da bi dodavanje nekih jednostavnih upitnika profilima za upoznavanje o sklonosti riziku moglo povećati stope uspjeha veze.

- Internetske stranice za upoznavanje često dizajniraju algoritme koji pokušavaju pronaći optimalno podudaranje. Ako su takve internetske stranice sugerirale podudaranja između pojedinaca koji su slični u svojim stavovima o riziku, to bi moglo smanjiti vjerojatnost da će se, ako se par formira, razvesti u budućnosti - rekla je Serra-Garcia.

Vaša reakcija na temu