Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Hrvati sve kasnije stupaju u brak: 'Pravi je trenutak kad smo financijski i emotivno stabilni'

Hrvati sve kasnije stupaju u brak: 'Pravi je trenutak kad smo financijski i emotivno stabilni'

Polovica u crkvi, polovica kod matičara

Najviši je broj sklopljenih brakova u Hrvatskoj na tisuću stanovnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najniži u Istarskoj. Podaci su to iz 2022., koje je povodom Svjetskog dana braka objavio Državni zavod za statistiku i prema kojima je očito da se sve kasnije stupa u brak u odnosu na ranija desetljeća, a sve lakše odlučuje na razvod kojih je oko 25 posto u odnosu na broj sklopljenih brakova.

Subota je bila dan za pamćenje za Nikolinu Marinović i Božu Dražinu. Ona ima 22, on 25 godina i kažu - nije prerano za brak!

'Nije. Osjećam se super! Uzbuđeno i pod tremom', rekla je mladenka Nikolina Marinović koju je ekipa RTL-a s njenim zaručnikom zatekla na fotografiranju u klaustru Samostana Sv. Frane u Zadru.

'Nisam se ni ja mislio tako rano se oženiti, ali je došla ova lipotica i mora se. Ljubav', jasan je mladoženja Božo Dražina.

Mišljenja se i inače razlikuju o pravom dobu za ovaj važan životni korak. Očito je to i po nasumičnoj anketi provedenoj na zadarskim ulicama.

'Pravi je trenutak kada smo financijski stabilni i emocionalno stabilni. Do 30. bi bilo idealno oženiti se', smatra 24-godišnji Francesco Sofia iz Zadra, koji se planira jednom vjenčati. 

18-godišnja Antonija Ćurković iz Slivnice nije još sigurna želi li i sama jednog dana biti u braku, ali svakako se u njemu ne vidi premlada.

'Ja mislim da je oko 30 godina sasvim u redu zato što je sada malo teže doći do vlastite nekretnine i imamo do otprilike 25 fakultet i da se izgradi neka karijera', kazala je.

Tomislav Špoljarić iz Osijek vjenčao se prije 45 godina i smatra kako se danas puno kasnije stupa u brak zbog ekonomskih razloga.

'Imam troje prekrasne djece i petero unučadi. Oženio sam se s 22 godine, ali više nisam u braku. Rastavljen sam, ali pod stare dane', rekao je.

Brakovi trajali 15-ak godina

Statistika kaže da se polovica brakova u Hrvatskoj u posljednje vrijeme sklapa u crkvi, a polovica kod matičara. Prema podacima Hrvatskog državnog zavoda za statistiku u 2022. u Hrvatskoj je sklopljeno nešto više od 18 tisuća brakova i za negdje oko 88 posto mladenaca, i ženika i nevjesta, to je bio prvi.

I u njega mladoženje uglavnom stupaju s 32 godine, a mladenke s 29 godina. Potvrđuje to i vlasnik sale za vjenčanja u blizini Zadra.

'Da je muškarac stariji od žene, ima dosta takvih brakova. No uglavnom se u zadnje vrijeme dosta iznad 30 godina sklapaju brakovi', kazao je Jakov Surać u čijoj je sali za vjenčanja u Murvici i taj dan bilo 340 svatova.

Dio bračnih zajednica ipak nije dočekao 'dok ih smrt ne rastavi'. U 2022. zabilježeno je više od 4800 razvoda. Najmanju stopu razvoda na tisuću sklopljenih brakova imala je Šibensko-kninska županija - oko 10 posto, a najveću Karlovačka županija - čak 46 posto. Ti brakovi u prosjeku su trajali 15 godina.

'Svakako duh suvremenog društva utječe na te procese koji se događaju u obiteljima i na brz način života. Možda nerazumijevanje utječe, ali nije to možda ni kraj svijeta jer ljudi nastavljaju nekakve oblike života i možda je za neke izlazak iz nekih loših brakova puno bolje rješenje nego da žive u nekim lošim brakovima, pogotovo ako trpe nasilje', smatra fra Jurica Galić, župnik Crkve sv. Ivana Krstitelja na zadarskoj Relji gdje se godišnje crkveno vjenča oko 15-ak parova, što je dosta manje nego koje desetljeće ranije.

Vaša reakcija na temu