Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PublicDomainPictures from Pixabay Najmanje razvoda u jednoj dalmatinskoj županiji

Najmanje razvoda u jednoj dalmatinskoj županiji

Prosječni brak u Hrvatskoj traje oko 15 godina

Hrvati sve kasnije odlučuju ući u brak. To dokazuju i brojke. Prema posljednjim podacima, iz 2022. godine, prosječna starost ženika pri sklapanju prvog braka, bila je 32 godine, a nevjesti 29 godina.

U istoj je godini sklopljeno nešto više od 18 000 brakova. Bio je to prvi brak za oko 87 posto žena i muškaraca, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

DZS je istražio i ima li sudbonosno 'da' ikakve veze s geografskim položajem. Kako se brak smatra tradicionalnom formom, tako su, prema istraživanju, tradicionalni krajevi skloniji sklapanju braka. Podaci pokazuju da je na 1 000 stanovnika na razini Republike Hrvatske bila nešto manja od pet posto. Onih u braku, najviše je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a iznosi šest posto. Najmanje vjenčanih je u Istarskoj županiji - manje od četiri posto, javlja Danas.

Razlike ima i u obliku braka. U Hrvatskoj je 2022. godine bilo 50,6 posto vjerski sklopljenih brakova, a 49,4 posto građanskih. Najviše je vjerskih u Ličko-senjskoj (63 posto), a najmanje u Istarskoj županiji (38,1 posto).

Godine 2022. razvedeno je 4 808 brakova. Na tisuću sklopljenih, razvedeno je 266 brakova. Najmanje se razvode oni u Šibensko-kninskoj županiji (103 braka), a najviše je razvedenih u 2022. godini bio u Karlovačkoj županiji (oko 450 brakova).

Prosječno trajanje braka u Hrvatskoj je oko 15 godina. Možda bi braku onda, ipak, trebalo dati priliku, usprkos većem broju razvoda.

A u tom duhu, nije loše za spomenuti da je Dubrovnik, prema popisu TripAdvisor-a, jedna od 20 najboljih svjetskih destinacija za medeni mjesec u 2024. godini.

Vaša reakcija na temu