Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com OTKAZUJETE VJENČANJE? Psihologinja savjetuje kako se nositi s tim

OTKAZUJETE VJENČANJE? Psihologinja savjetuje kako se nositi s tim

Pandemija je mnogim parovima poremetila planove

Psihologinja Suzy Reading, ujedno autorica nove knjige o brizi za sebe u teškim vremenima naziva 'Self-Care for Tough Times', donosi savjete za parove koji se trebaju nositi s činjenicom da je njihovo vjenčanje odgođeno ili otkazano.

Planiranje tog dana trebalo bi biti jedno od najposebnijih životnih iskustava, ali je pandemija koronavirusa mnogima poremetila planove. Reading ističe da suosjeća sa svima njima, poručuje im da je u redu tugovati, ali i da postoje stvari koje mogu učiniti da bi krenuli naprijed. Bridemagazine prenosi tri glavna koraka koja je istaknula kao važna u tom procesu. 

Proživljavanje svih osjećaja

Psihologinja je poručila da parovi imaju pravo proživljavati sve negativne osjećaje koji im naviru, ali da na zdrav način trebaju upravljati njima, odnosno trebaju ih prepoznati, prihvatiti ih i procesuirati. Navela je da je dobro da ih izraze, podijele s bliskom osobom, bilo da se radi o prijatelju ili članu obitelji, ili zapišu u dnevnik. 

Fokusiranje na ono što je moguće kontrolirati

Reading tvrdi da razmišljanje o propalim planovima kao i o svemu onom što je izvan utjecaja parova samo produbljuje frustraciju. 

- Zapamtite, ako je nešto izvan vaše kontrole, ništa ne možete učiniti kako biste to promijenili - istaknula je.

Umjesto razmišljanja preporučuje im da se zapitaju što zapravo mogu učiniti, odnosno postoje li aspekti koje sada mogu planirati, čak i ako ne mogu predvidjeti vremenske odrednice, mogu li izmijeniti svoje planove kako bi ih što prije realizirali i slično.

Osvještavanje onog što je zaista važno

Konstatirala je da je za parove dobro da provedu neko vrijeme razmišljajući o onome što im je najvažnije. Smatra da će tada otkriti što se krije ispod njihovih osjećaja. Primjerice, ako su bijesni i razočarani zato što će važan član obitelji propustiti njihov poseban dan, osvijestit će da se u pozadini tog bijesa krije - ljubav. Psihologinja tvrdi da će im upravo to prepoznavanje bogatstva osjećaja pomoći da se primire, da počnu osjećati zahvalnost zbog onog što imaju i da će moći krenuti naprijed. 

Vaša reakcija na temu