Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com PRIJE VJENČANJA Tri faze kroz koje par mora proći

PRIJE VJENČANJA Tri faze kroz koje par mora proći

Provjerite kako vam ide

Svaka veza, odnosno svaki par prolazi kroz faze koje na kraju mogu, ali i ne moraju dovesti do braka.

Vjenčanje je za one koji ga žele lijep i poseban događaj u životu, prilika za ostvarenje snova iz djetinjstva, zabava za obitelj i prijatelje... Međutim, i razvod postaje sve češća pojava. 

Znakove je li vaša veza zrela za brak moguće je provjeriti i prije nego počnete planirati veliki dan. Naime, postoje tri faze kroz koje svaka veza mora proći prije odluke o vjenčanju. U nastavku provjerite kako vam ide ili, ako ste već u braku, jeste li ih sve odradili.

1. Romantična faza

Na početku veze preplavljeni smo hormonima koji povećavaju osjećaj zadovoljstva, motivaciju, povjerenje, privrženost, seksualno uzbuđenje, privlačnost... Istovremeno smanjuju tugu, strah i dosadu.

Radi se o fazi zaljubljivanja u kojoj vjerujemo da smo pronašli svoju srodnu dušu i da ništa ne može poći po zlu. Mnogi ljudi baš u ovoj fazi donose odluke o braku i prosidbi, međutim ponekad je dobro stati na loptu jer u ovoj fazi naš pogled na partnera je donekle iskrivljen zahvaljujući ružičastim naočalama kroz koje u ovoj fazi gledamo na svijet, piše Zadovoljna

2. Faza borbe za moć

Nakon nekoliko mjeseci ili godinu, dvije dolazi do sljedeće faze - borbe za moć. Kemikalije nestaju i mi polako (ili iznenada) počinjemo uviđati da naš partner zapravo nije savršen.

Iako neki odluče učiniti sve kako bi partnera vratili u fazu s početka veze, to je njegovo pravo ja, povratka nema, a vi ste samo ostali bez ružičastih naočala. Sada se samo nameće pitanje je li osoba koju upoznajete u ovoj fazi - osoba s kojom se možete zamisliti ostatak vašeg života.

3. Faza zrele ljubavi

Jednom kada bez ružičastih naočala upoznamo partnera i on nam se svidi onakav kakav je, veza ulazi u treću fazu - fazu zrele ljubavi. U toj fazi donijet ćete konačnu odluku o vjenčanju, a na brak ćete početi gledati kao na nešto što ima ozbiljniju ulogu od dana sreće i veselja za obitelj i prijatelje.

Shvatit ćete da je brak odnos u kojem ćete nastaviti zajedno rasti. Čak će i sukobi biti prilike za rast i učenje. Partner će vam postati saveznik u nastojanju da ostvarite svoje potencijale.

Dakle, jednom kada uđete u ovu fazu, fazu u kojoj je vaš odnos zreo, zdrav, u kojem više nema ružičastih naočala, u kojem znate i volite svaku prednost i manu osobe s kojom ste u vezi - vrijeme je za brak. Naravno, ako je brak nešto što želite.

Vaša reakcija na temu