Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PRIPREME ZA BRAK: U Svetištu Gospe od Milosrđa pronašli uputstva koja su se nekad davno dijelila mladićima

PRIPREME ZA BRAK: U Svetištu Gospe od Milosrđa pronašli uputstva koja su se nekad davno dijelila mladićima

'Mrak me može sakriti od ljudi, ali me ne može sakriti od Boga'

U dubrovačkom Svetištu Gospe od Milosrđa pronašli su papirić s uputstvima koja su prije dijelili mladićima prije nego stupe u brak. 

'Ovo se nekad davno u našem Svetištu dijelilo mladićima (a vjerujemo da je postojao i jedan takav listić i za djevojke) koji su se spremali za sakrament braka! Mislimo da bi dobro došlo i danas', poručuju iz ovog zavjetnog svetište Dubrovačke biskupije i pomoraca.

Upute su naslovljene: 'Ja sam odgovoran mladić'.

Na papiriću piše:

'Roditelji moje djevojke imaju povjerenja u mene. Ne želim proigrati njihovo povjerenje. Poštivat ću svoju djevojku kao što očekujem da drugi poštuju moju sestru. Poštivat ću ženstvenost jer je i moja majka žena. Neću tražiti od svoje djevojke ništa čega bi se moja majka stidjela kad bi saznala. Moja mi djevojka iskazuje čast i pruža zadovoljstvo svojim društvom. Krivo bi bilo od mene očekivati nešto više od naših sastanaka. Moja će djevojka jednog dana biti supruga i majka. Ona mora biti primjer svojoj djeci i ponos svoga muža. Pomoći ću joj da bude toliko čista i pristojna kao što bih želio da bude moja vlastita supruga. Muževnost znači ne samo snagu tijela nego i jakost karaktera. Pomanjkanje samokontrole je znak slabosti. Želim da moja djevojka upozna moju muževnost. Bog je svuda, sve vidi, sve zna. Mrak me može sakriti od ljudi, ali me ne može sakriti od Boga'.


Vaša reakcija na temu