Foto: Pixabay Streloviti pad sklopljenih brakova u Hrvatskoj, više je građanskih nego crkvenih

Streloviti pad sklopljenih brakova u Hrvatskoj, više je građanskih nego crkvenih

Pogledajte brojke

Od 1. travnja do kraja lipnja ove godine u Hrvatskoj je sklopljeno 2545 brakova. Prema podacima koje je u najnovijem statističkom prikazu objavilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, u ta tri mjeseca sklopljeno je znatno više građanskih brakova od crkvenih. U crkvama se vjenčalo 988 parova, a samo u matičnom uredu njih 1557, donosi Večernji list

U prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 1968 brakova, što znači da je u prvoj polovici godine vjenčano ukupno 4513 parova. Crkvenih je bilo u tih šest mjeseci 1455, a građanskih 3058. U prvom polugodištu, u vrijeme koje obuhvaća i razdoblje kad je Hrvatska bila u 'ockdownu', registrirano je i 30 brakova među strancima i 389 mješovitih. 

U istom razdoblju sklopljeno je i 21 životno partnerstvo među osobama istog spola, i to u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji i Istarskoj županiji te u Gradu Zagrebu. 

Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci prošle godine vjenčano je 8552 parova. Među njima je 7732 hrvatska para i 731 strani par. U prvom polugodištu prošle godine sklopljeno je 4516 građanskih brakova, a ostali su sklopljeni u crkvama. Životnih partnerstava među osobama istog spola u prvih šest mjeseci prošle godine bilo je 19, objavilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave u svojim redovitim statističkim prikazima. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(78085, "");
Pregledaj komentare