Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com SVEĆENIK POZVAO NA RED Objavio pravilnik crkvenog vjenčanja

SVEĆENIK POZVAO NA RED Objavio pravilnik crkvenog vjenčanja

Morate ostaviti 100 eura i ne smijete dolazit pijani

Svećenik Luka Ćosić na Facebook stranici Župa sv. Marka, Trnjani objavio je pravilnik crkvenog vjenčanja.

'Ponukan različitim nepravilnostima i nerazumijevanjima u slavlju sakramenta ženidbe izdajem sljedeće pravilnik kojim se jasno određuje kako teku priprave prije, za vrijeme i nakon vjenčanja u našoj župi.

Vjenčanje treba najaviti u župnom uredu najmanje 45 dana unaprijed, a slavi se na datum i vrijeme dogovoreno u župnom uredu, osim u Korizmi i u svetom Trodnevlju. Vjenčanje je u pravilu u župnoj crkvi, prema uputama 2. biskupijske sinode, a može biti s misom ili bez mise, sa sviranjem orgulja ili bez sviranja, moguće je dovesti vlastite glazbenike, ukoliko će svirati i pjevati u skladu s crkvenim propisima o vjenčanju', istaknuo je.

Naglasio je kako je bacanje riže i cvijeća zabranjeno te da mladenci pri prijavi vjenčanja ostavljaju iznos od 100 eura.

'Bacanje konfeta, cvijeća, riže i sl. poslije vjenčanja pred crkvom je neprikladno, nekulturno i zabranjeno. Baklje također. Zabranjeno je ostavljanje flaša ispred Crkve i oko nje za vrijeme vjenčanja. Mladenci pri prijavi vjenčanja ostavljaju iznos od 100 eura u slučaju da se prostor oko crkve ostavi neuredan. Novac dobivaju natrag ako je sve u redu. Svećenik dočekuje mladence, njihove kumove, roditelje i ostale koji ih prate. Pozdravlja ih i izražava radost cijele zajednice (Crkve). Mladenci zajedno ulaze u crkvu jer su se zajedno odlučili na sakrament ženidbe.

Svjetovne pjesme, koliko god bile drage i lijepe, ne mogu se izvoditi u liturgiji. Nakon što mladenci sklope ženidbu i župnik otpusti narod, mladenci potpisuju dokumente. Potom si čestitaju, a zatim im čestitaju kumovi i roditelji. Ostali napuštaju crkvu i čestitaju im ispred crkve', poručio je.

Upozorio je da mladenci i uzvanici trebaju biti primjereno odjeveni te da ne bi smjeli dolaziti alkoholizirani.

'Sakrament ženidbe sklapa se u crkvi, koja je za vjernike sveto mjesto. Bez obzira na vlastita uvjerenja, u crkvu se ulazi s poštovanjem. Uzvanici, kao i zaručnici, trebali bi biti primjereno odjeveni, u skladu s općim bontonom. Mladenci sakramentu ženidbe pristupaju s vjerom.

Uzvanici također ne bi smjeli dolaziti alkoholizirani na slavlje. U crkvi nije pristojno niti dopušteno urlikanje ili glasno razgovaranje. Zastave se ne unose u crkvu. Također, ako ponašaanje nije u skladu s ovim normama, podsjećamo da se ženidba može sklopiti samo pred dva svjedoka, a ostale uzvanike zamoliti da napuste crkvu i čekaju vani.

U načelu, nije potrebno pretjerano zadržavanje pred crkvom. Izlazak novih supružnika podržava se pjesmom ili pljeskom, nakon čega se odlazi na mjesto predviđeno za daljnje slavlje. Parkiranje vozila nije dopušteno u župnom dvorištu; vozila se parkiraju na propisanim parkirnim mjestima. Nakon sklapanje vjenčanja, prema običaju, kumovi donose u sakristiji taksu za vjenčanje, kao i naknadu za sviranje, cvijeće i slično.

U slučaju da zaručnici ne mogu pristati na neki aspekt ovoga pravilnika, podsjećamo da se sakrament ženidbe može sklopiti u župi drugog zaručnika ili se može zatražiti dopuštenje ze vjenčanje u drugoj župi', naveo je župnik.

Vaša reakcija na temu