Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VIDEO Oni su najstariji bračni par na Hvaru, vjenčali su se prije skoro sedam desetljeća!

VIDEO Oni su najstariji bračni par na Hvaru, vjenčali su se prije skoro sedam desetljeća!

Stjepan Mijat Zaninović snima starije otočane i tako čuva izvorni govor

Stjepan Mijat Zaninović provodi volonterski projekt 'Kolnici o' štorijih' u kojemu snima razgovore sa starijim Hvaranima i tako stvara arhivu hvarskog govora i ljudi.

- Svi su pozvani ugradit svoju 'stinu' (dušu) u 'kolnik', a ovaj moj 'suhozid' je spomenik našem vremenu - kaže Stjepan Mijat Zaninović.

Posljednja osoba čije je svjedočenje zabilježio je 96-godišnji Dragi Kuzmičić, radi se o najstarijem stanovniku Zastražišća. Još zanimljiviji je podatak da je sa suprugom Meri u braku gotovo sedam desetljeća. Najstariji su bračni par na Hvaru.

U razgovoru s Zaninovićem je rekao da je završio u Lepoglavi 10 mjeseci jer mu je brat s pet prijatelja nakon Drugog svjetskog rta pobjegao u Italiju. I on i braća su bili u partizanima, ali za bijeg je netko trebao odgovarati, pa su ga udbaši zatvorili pod optužbom pomaganja odbjegloj grupi.

- Mislili su mi napraviti zlo, a napravili su mi dobro jer sam sada politički zatvorenik, imam veću peniziju - govorit danas Kuzmičić.


Fotoreporter Dalmatinskog portala Veljko Martinović posjetio je ovaj vitalan bračni par, a među ostalim mu je Dragi otkrio da je 'bacio oko' na buduću ženu jer mu je sestra sugerirala da se radi o dobroj curi.

- Išao sam plesati s njom da mi to sestra vidi, a malo po malo je išlo put naprijed... - rekao je Kuzmičić.

'Malo po malo' i eto ih cijeli život skupa, imaju dva sina i kćer, pet unuka i četiri praunuka.


Vaša reakcija na temu