Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press 'Farmakogenomika u kliničkoj praksi' donosi nove spoznaje, Primorac jedan od autora

'Farmakogenomika u kliničkoj praksi' donosi nove spoznaje, Primorac jedan od autora

'Godišnje u SAD-u umre 106.000 pacijenata zbog štetnih učinaka lijekova'

Knjiga 'Farmakogenomika u kliničkoj praksi', u izdanju renomirane izdavačke kuće u svijetu znanosti Springer Nature, koja predstavlja najnovije spoznaje u području farmakogenomike, detaljno istražujući kako genetski faktori utječu na individualne odgovore kod terapije lijekovima, predstavljena je danas, 24. rujna, u Zagrebu.

U suradnji s prof. dr. Draganom Primorcem koji je ne samo urednik, već i autor čak 12 poglavlja u ovoj knjizi, urednička uloga je dodijeljena i njegovim kolegama prof. dr. Wolfgangu Höppneru i prof. dr. Lidiji Bach-Rojecky. Knjiga koja obuhvaća ukupno 25 poglavlja, rezultat je 32 autora iz različitih dijelova svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Njemačku, Nizozemsku, Indiju, Rumunjsku i Hrvatsku.


'O važnosti knjige najbolje govore podaci koje je objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA, koji ističu da samo u SAD-u godišnje više od dva milijuna hospitaliziranih bolesnika ima ozbiljne štetne učinke lijekova, dok njih 106.000 zbog štetnih učinaka lijekova umre. Zbog navedenog, samo u SAD-u zdravstveni sustav izdvaja 30 milijardi dolara godišnje za liječenje komplikacija uzrokovanih štetnim učincima lijekova. S druge strane, nedavni podaci za Europu pokazuju da se 7 do 13 % pacijenata prima u bolnicu zbog neželjenih reakcija na lijekove te da bi korištenjem farmakogenetike značajan dio tih učinaka mogao biti spriječen.

Knjiga postaje ključan resurs za stručnjake u medicinskoj zajednici. Sadrži važne informacije koje će pomoći u prilagođavanju terapije prema genetskim karakteristikama svakog pacijenta, unapređujući tako pristup personalizirane medicine. Farmakogenomika u kliničkoj praksi predstavlja najsveobuhvatniju knjigu koja predstavlja ključna područja personalizirane medicine. 

Predstavljanjem ove knjige znanstvena zajednica šalje izuzetno snažnu poruku, s naglaskom jačim nego ikada prije, o važnosti farmakogenomike i potrebi za njezinim implementiranjem u kliničku praksu. Znanstvenici iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, predvođeni prof. dr. Draganom Primorcem, ostvarili su značajan napredak u integraciji farmakogenomike u kliničku praksu prije nekoliko godina. U partnerstvu s američkom tvrtkom OneOme, čiji je suosnivač ugledna Mayo klinika, implementirali su najkompleksniji farmakogenetički test. Ovaj test analizira 27 gena i 111 pripadajućih polimorfizama odgovornih za metabolizam, obuhvaćajući više od 350 lijekova, integrirajući ih u svakodnevnu rutinu kliničke prakse. 

Unutar ove impresivne kolekcije autora navedene knjige, uz prof. Primorca ističu se neki od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u području farmakogenomike. Među njima su prof. dr. Ron H.N. van Schaik, predsjednik Europskog konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike (Erasmus MC University Medical Hospital), te prof. dr. Adrijana Kekić s Mayo Clinica', istaknuto je tijekom predstavljanja. 

Vaša reakcija na temu