Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay  Majke doje tek 10 posto djece u Hrvatskoj

Majke doje tek 10 posto djece u Hrvatskoj

Nedostatak informacija, potpore i pritisak okoline

U tijeku je Nacionalni tjedan dojenja. To je prigoda kada Zavod za javno zdravstvo predstavi godišnje podatke o dojenju, a koji su i ove godine poražavajući.

Tijekom 2023. godine 69 % djece u rodilištima hranjeno je isključivo majčinim mlijekom. Podaci primarne zdravstvene zaštite ukazuju da učestalost isključivog dojenja pada. U dobi od mjesec dana iznosi nešto više od 50 %, a u dobi od 6 mjeseci, što je dob do koje Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje, isključivo je dojeno tek oko 10 % djece u Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u suradnji s Povjerenstvom za dojenje Ministarstva zdravstva, Udrugom RODA, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja, Udrugom za zdravo i sretno djetinjstvo, Hrvatskom udrugom IBCLC savjetnica za dojenje, Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, Uredom UNICEF-a za Hrvatsku i brojnim stručnim društvima proveo online anketu. 

Anketu je ispunilo 662 sudionika, stručnjaka i roditelja. 

Kao primarni izazov u dojenju, najveći broj ispitanika, njih 25%, odnosno 24% roditelja i 28% stručnjaka naglasili su zbunjujuće i neujednačene informacije o dojenju. Stručnjaci, uz neujednačenost informacija, kao najveće izazove iznose i nedostatak podrške i pritisak okoline, dok roditelji uz neujednačenost informacija ističu izazove u vidu upale dojki i /ili bolnih bradavica te nedostatak podrške.

Velik broj sudionika ovog istraživanja također je ponudio i opis najčešćih izazova u dojenju što je omogućilo i kvalitativnu obradu dobivenih informacija. Stručnjaci u svojim opisnim odgovorima kao tri vodeća izazova izdvajaju se dostupnost informacija, znanja i edukacija, nedostatak podrške te motivaciju i upornost. 

Roditelji, s druge strane, kao najveće izazove izdvajaju dostupnost informacija, znanja i edukacija, zatim uspostavu dojenja, zdravstveno stanje majke te pritisak okoline.

Vaša reakcija na temu