Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ako imate problema s probavom, ove namirnice vam mogu pomoći

Ako imate problema s probavom, ove namirnice vam mogu pomoći

Donosimo popis

Kada se suočavate s probavnim smetnjama, poput mučnine, proljeva ili nadutosti, pravi izbor hrane može značajno smanjiti nelagodu. Ako ste ikada imali problema s probavom, vjerojatno znate da određena jednostavna i lako probavljiva hrana može olakšati simptome.

Hrana koja je lako probavljiva uglavnom sadrži manje vlakana i masti, blagog je okusa i mekane teksture, što je čini nježnijom za vaš probavni sustav, objavio je portal Kreni Zdravo.

Kada birate lako probavljive namirnice, vašem probavnom sustavu pružate predah i smanjujete energiju potrebnu za probavu, što može biti posebno korisno u trenucima kada se ne osjećate dobro.

Bijelo brašno i rafinirani proizvodi

Iako su vlakna važna za zdravlje, u trenucima kada imate probavne probleme, smanjenje unosa vlakana može pomoći u smanjenju simptoma poput nadutosti i proljeva. Proizvodi od rafiniranog brašna, kao što su bijeli kruh, riža i tjestenina, imaju nisku razinu vlakana, što ih čini lakšima za probavu. Ovi proizvodi neće dodatno opteretiti vaš probavni sustav, već će mu pružiti mogućnost da se oporavi.

Voće bez kore i mekano voće

Svježe voće je korisno za zdravlje, ali voće bogato vlaknima, posebno ono s kožom ili sjemenkama, može biti teže za probavu. Lakše varijante uključuju oguljene jabuke, zrele banane i kuhano ili konzervirano voće bez dodatka šećera. Ove opcije su blaže za želudac, a pritom i dalje osiguravaju unos potrebnih vitamina i minerala.

Kuhano povrće

Kuhano povrće se lakše probavlja od sirovog jer proces kuhanja omekšava vlakna, čineći povrće lakšim za razgradnju. Povrće poput oguljenog krumpira, tikvica, mrkve ili špinata može biti odličan izbor ako imate problema s probavom. Osim što je lakše za želudac, kuhanjem se zadržavaju ključne hranjive tvari koje su važne za zdravlje.

Proteini niske masnoće i mekane teksture

Iako proteini ne sadrže vlakna, određene vrste proteina mogu biti teške za probavu, osobito one koje su bogate mastima ili imaju tvrdu teksturu. Meki, nemasni proteini poput kajgane ili pilećih prsa, kao i biljni proteini poput tofua ili maslaca od orašastih plodova, idealni su za lakšu probavu. Ove namirnice osiguravaju potrebne proteine bez dodatnog opterećenja za vaš želudac.

Juhe i pirei

Način na koji pripremate hranu može značajno utjecati na to koliko je lako probavljiva. Juhe, smoothieji i pirei, u kojima su namirnice usitnjene, smanjuju potrebu za mehaničkom probavom, olakšavajući probavnom sustavu obradu hrane. Primjerice, kuhanje povrća i miješanje u juhu ili izrada voćnih smoothieja pomažu unosu vlakana, ali na način koji je nježniji za vaš želudac.

Namirnice koje treba izbjegavati

Iako je važno znati što možete jesti, jednako je važno biti svjestan hrane koju je bolje izbjegavati kada imate probavne probleme. Povrće poput brokule, mahunarke, orašasti plodovi, masna i pržena hrana te kiseli proizvodi mogu dodatno pogoršati simptome. Ove namirnice mogu izazvati nadutost, žgaravicu ili proljev, pa je bolje izbjegavati ih dok se probavni sustav ne oporavi.

Kada se odlučiti za lako probavljivu prehranu?

Lako probavljiva hrana posebno je korisna kada se oporavljate od operacije, suočavate se s mučninom ili proljevom, ili imate određena zdravstvena stanja poput gastritisa, GERB-a ili upalnih bolesti crijeva. Odabir ovakve prehrane može smanjiti stres na probavni sustav i ubrzati proces oporavka.

Vaša reakcija na temu