Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepik Bebino srce u trudnoći: Kada počinju prvi otkucaji?

Bebino srce u trudnoći: Kada počinju prvi otkucaji?

Dok trudnica prolazi buran period s mučninama, beba nastavlja svoj rast

Iako tek u 4. tjednu trudnoće većina trudnica saznaje za trudnoću, već u 5. tjednu trudnoće počinje kucati bebino srce, no još uvijek nedovoljno snažno da bi se to ultrazvučnom sondom moglo zabilježiti. Neke trudnice će morati pričekati još nekoliko tjedana da bi uspješno čule snažno udaranje tog malenog srca prilikom ultrazvučnog pregleda. Sretnice će prve otkucaje možda čuti već u 6. ili 7. tjednu trudnoće, piše Mamin kutak.

Upravo u 5. tjednu trudnoće, kada srce počinje kucati, nastavlja se vrtoglavi razvoj organa i tkiva koji sada izgledaju tek kao tri sloja sitne mrvice. Upravo vanjski sloj zadužen je za razvoj živčanog sustava, kralježnice, mozga, kose i kože. Srednji sloj zadužen je za razvoj srca, kostiju, mišića, bubrega, reproduktivnih organa i krvožilnog sustava. Unutarnji sloj zadužen je za razvoj mjehura, jetre, crijeva i gušterače.

Bebino srce kuca dvostruko brže od maminog

6. tjednu trudnoće sve su veće šanse da ćete čuti prve otkucaje srca, dok se razvoj bebe nastavlja, to maleno srce kuca sve jače i dvostruko brže od vašeg, između 120 i 160 otkucaja u minuti i to će ostati tako sve do samog poroda. Beba je s veličine crna sezama sada već narasla na 6 milimetara dužine i dosadašnji 'mjehurić' počinje poprimati oblik zrna graha. Na mjestima gdje će se razviti oči, uši, nos i usta pojavljuju se tamnije 'mrlje'.

Zajedno s prvim otkucajima srca kroz tijelo započinje kolati krv. S obzirom na to da je omega 3 od izrazite važnosti za uspješan razvoj mozga i očiju, ako je ne unosite dnevno kroz prehranu barem 200 mg, razmislite o dodatku prehrani s ovim vrijednim nutrijentom.

Razvoj pupčane vrpce u 7. tjednu trudnoće

Dok trudnica prolazi buran period s mučninama, beba nastavlja svoj rast, pa je tako u 7. tjednu trudnoće narasla na veličinu šumske jagode, a oči, uši, nos i usta se i dalje razvijaju, dok su dlanovi već razvijeni i na njima je moguće uočiti malene izdanke iz kojih će vrlo brzo narasti prstići. Razvoj mozga i dalje je nezamislivo brz, što nam najbolje pokazuje činjenica da se tijekom 7. tjedna trudnoće svake minute u mozgu fetusa razvije 100.000 novih živčanih stanica. Kako se razvijaju crijeva, iz njih se dio razvija u pupčanu vrpcu koja će sve do poroda imati vrlo važnu ulogu za djetetov život, a to je prijenos hranjivih tvari i kisika, donosi Mamin kutak.

Vaša reakcija na temu