Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pexels BORBA PROTIV RAKA DOJKE Suvremeni uređaj za biopsiju prepoznaje i najmanje promjene na dojci

BORBA PROTIV RAKA DOJKE Suvremeni uređaj za biopsiju prepoznaje i najmanje promjene na dojci

Primijećena je znatno manja doza zračenja nego kod drugih uređaja

Rak dojke najčešći je oblik raka u žena. Kao mjesec borbe protiv raka dojke, listopad je podsjetnik na to. Otprilike jedna od deset žena za života oboli od karcinoma dojke. Prošle su godine klinike Udruženja zdravstvenih ustanova grada Beča liječile oko 5.600 pacijentica kojima je dijagnosticiran ovaj zloćudni oblik tumora. U Beču postoji ukupno šest Centara za zdravlje dojke kojima se žene u slučaju sumnje na rak dojke mogu obratiti za pomoć i podršku. Posao ovih centara jest napraviti plan za borbu protiv raka dojke koji počinje utvrđivanjem dijagnoze, nastavlja se dodatnim dijagnostičkim pretragama te onkološkim terapijama, operacijama, terminima zračenja i fizikalnim terapijama. Osim toga, ovi centri pružaju i dugogodišnju naknadnu skrb.

U odluku o odabiru konačnog oblika liječenja uključeni su stručnjaci iz područja radiologije, patologije, ginekologije, kirurgije, plastične kirurgije, onkologije, radijacijske onkologije i psihologije te medicinske sestre koje su prošle specijalnu obuku za liječenje raka dojke. One oboljele pacijentice prate tijekom cijelog liječenja. U Udruženju zdravstvenih ustanova grada Beča trenutačno je zaposleno deset takvih medicinskih sestara.

U bečkoj klinici Landstraße primjenjuje se novi moderni uređaj za biopsiju dojke koji omogućuje preciznu lokalizaciju i najmanjih promjena na dojci s pomoću 3D mamografije odnosno tomosinteze. Za razliku od uobičajene digitalne mamografije (2D), tomosinteza omogućuje snimanje u presjecima kojima liječnici dobivaju trodimenzionalni prikaz dojke.

Novi uređaj za biopsiju dojke nudi brojne prednosti, a cilj je u potpunosti ukloniti zahvaćeno tkivo bez opće anestezije, bez operacije i bez ožiljaka. Postupak je bezbolan. Prilikom izvođenja postupka pacijentice leže na trbuhu što se pokazalo mnogo ugodnijim od uobičajenog uspravnog položaja ili ležanja na boku. Doza zračenja znatno je manja nego kod drugih uređaja za biopsiju.

Oko 80 posto pacijentica kojima je prije pet godina u Austriji dijagnosticiran maligni tumor pobijedilo je ovu bolest. Stopa preživljavanja ovisi o stadiju u kojem je rak otkriven te o stupnju agresivnosti stanica raka. U Austriji već deset godina postoji besplatni program ranog otkrivanja karcinoma dojke kod žena u dobi od 45 do 74 godine.

Ako se otkrije na vrijeme, ova se bolest danas u većini slučajeva može izliječiti.

Vaša reakcija na temu