Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Cijepljenje u trudnoći, evo što kažu epidemiolozi

Cijepljenje u trudnoći, evo što kažu epidemiolozi

Preporuka je da se izbjegnu prva tri mjeseca organogeneze

Dr. med. Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je za HRT kako je najbolje da žene završe cijepljenje protiv Covida prije trudnoće, ali i da se i žene u trudnoći mogu se cijepiti, uz preporuku da se izbjegnu prva tri mjeseca organogeneze.

Nemeth Blažić naglasila je kako osoba koja se cijepi prvenstveno štiti sebe, a indirektno i osobe u svojoj okolini.

- I u ovim programima cijepljenja, a i u drugim zemljama Europe, uvijek se savjetuje da se cijepe osobe radi zaštite vlastitog zdravlja, ali i ukućani koji žive s osobama koje su teško bolesne. Primjerice, čak i za djecu savjetuju, da se cijepe prvenstveno djeca koja imaju teži oblik bolesti, ali i oni koji žive s članovima obitelji ili ukućanima koji su teže bolesni, rekla je Nemeth Blažić.

Nemeth Blažić rekla je kako je puno mitova i zabluda vezano za cijepljenje. Dosta je aktualna tema oko cijepljenja trudnica i dojilja.

- Dok se cjepivo tek uvodilo, bilo je malo opreznijih izjava jer nije bilo dovoljno podataka, pa od samih početaka cjepivo nije bilo kontraindicirano, odnosno nije bilo zapreke da se cijepe trudnice, ali su opreznije savjetovali s obzirom na to da nije bio dovoljno podataka, rekla je Nemeth Blažić. 

Sada već imamo sve više i više podataka o cijepljenim trudnicama i vidi se da nema opasnosti u cijepljenju trudnica, dodala je. Navela je i kako se u više od polovine zemalja članica EU-a cjepivo preporučuje čak i rutinski svim trudnicama, a neki još malo oprezniji savjetuju da se cijepe one koje imaju teži oblik bolesti, odnosno kroničnu bolest koja ih stavlja u veći rizik od težeg oblika bolesti.

- Ono što dodatno olakšava odluku vezano uz cijepljenje trudnica je to da se s vremenom vidjelo da trudnice imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti u trećem tromjesečju, negdje od 28. tjedna trudnoće nadalje, u odnosu na žene koje nisu trudne, rekla je Nemeth Blažić.

- Najbolje je da se žena cijepi i završi cijepljenje prije trudnoće ako je planira, to nije razlog za odgađanje zatrudnjivanja i nije razlog za necijepljenje, a i žene u trudnoći mogu se cijepiti, jedino je preporuka da se izbjegne ova prva tri mjeseca organogeneze, tog osjetljivog razdoblja, a onda nakon toga se može cijepiti, rekla je Nemeth Blažić.

Nemeth Blažić rekla je i kako se iz istraživanja i praćenja u svijetu i Europi vidjelo da sada dostupna cjepiva s dvije doze nešto manje štite od delta-soja u odnosu na druge mutirane varijante.

- Za sada je ipak nešto manja učinkovitost cjepiva na ovaj delta-soj, pogotovo s jednom dozom, a to je vezano i za druge varijante. Dakle, važno je završiti cijepljenje, primiti u dvije doze ako se prima u dvije doze, jer jedna doza značajno manje pruža zaštitu, poručila je.

Nemeth Blažić također je rekla kako zasad još nema dovoljno podataka hoće li se trebati primati i treća doza.

- Za sada još to nije u nekim skorijim planovima, dodala je.

Vaša reakcija na temu