Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay DERMATOLOGINJA UPOZORAVA Jedna mala promjena na noktu može biti znak raka

DERMATOLOGINJA UPOZORAVA Jedna mala promjena na noktu može biti znak raka

Obratite pozornost

Kada razmišljate o raku kože, neke stvari koje vam mogu pasti na pamet su neobični madeži ili pjegice ili crvene mrlje, a ne korijen noktiju. Ipak, provjera noktiju zbog abnormalnosti jednako je važna kao provjera ruku, ramena i leđa.

Dermatologinja Lindsey Zubritsky na svom TikTok profilu je upozorila na zloćudnu vrstu raka kože na noktu koji često ostane neotkriven i obično se krivo dijagnosticira kao modrice na koži, piše N1.

Na primjer, ako ste ikada udarili prst vratima ili ozlijedili ga vratima automobila ili ste slučajno ispustili težak predmet na nožni prst, možda ste sljedeći dan primijetili tamnu mrlju ispod nokta To se zove subungvalni hematom i to je normalna tjelesna reakcija, rekla je Zubritsky.

Nakon nekoliko tjedana, hematom će na kraju izrasti i ostat će zdravi novi nokat.. Međutim, postoje i druge vrste tamnih pruga na noktu na koje trebate pripaziti, upozorila je Zubritsky.

'Ako imate tamno pigmentiranu okomitu prugu koja vam se spušta niz nokat, to svakako treba provjeriti', dodala je Zubritsky.

'To bi potencijalno mogao biti vrlo ozbiljan oblik raka kože koji se zove subungvalni melanom. To je jedan znak koji vas kao dermatologinja molim da ne zanemarite', rekla je Zubritsky, a prenosi BestLife.

Vaša reakcija na temu