Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay DJELUJ ODMAH, PREGLEDAJ SE DANAS Hrvatsko društvo za bolesti jetre 'Hepatos' obilježava 7. Međunarodni dan masne bolesti jetre

DJELUJ ODMAH, PREGLEDAJ SE DANAS Hrvatsko društvo za bolesti jetre 'Hepatos' obilježava 7. Međunarodni dan masne bolesti jetre

U četvrtak od 11 do 14 sati

Hrvatsko društvo za bolesti jetre 'Hepatos' u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ obilježit će 7. Međunarodni dan masne bolesti jetre. U četvrtak, 13. lipnja, aktivisti i volonteri Društva 'Hepatos' ponudit će građanima Splita bezbolan pregled jetre FibroScan® uređajem koji određuje masnoće u jetri i stupanj oštećenja jetre s ciljem podizanja svjesnosti o sve zastupljenijem, problemu današnjice – masnoj bolesti jetre te povećanja vidljivost i nužnosti prevencije bolesti jetre.

Nedavno je HINA objavila podatak kako 'svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru, zdravstveno stanje koje prvenstveno nastaje kao posljedica nezdrave prehrane i nekretanja'. Društvo Hepatos već godinama ukazuje na činjenice da je nealkoholna masna jetra bolest 21. stoljeća, poznata i kao 'tihi ubojica' jer godinama ne pokazuje simptome do faze kada bolest postaje teško izlječiva; da često biva nedijagnosticirana, ignorirana i podprijavljivana te u slučaju dugogodišnjeg zanemarivanja i neliječenja može dovesti do ciroze, raka jetre pa čak i potrebe za transplantacijom.

12. lipnja 2018. pokrenut je prvi Međunarodni dan masne bolesti jetre s ciljem podizanja svijesti o NASH-u i mjerama koje osobe mogu poduzeti kako bi spriječili bolest. Društvo 'Hepatos' prvi je i jedini hrvatski partner Global Liver Institute (GLI) - organizacije pod čijim vodstvom se drugog četvrtka u mjesecu lipnju okuplja više od 120 partnera u 55 država diljem svijeta. Organiziranjem različitih događanja, medijskim aktivnostima i kampanjama na društvenim mrežama od samog početka (2018) 'Hepatos' uspješno koordinira obilježavanje ovog dana u R. Hrvatskoj u partnerstvu s Hrvatskim gastroenterološkim društvom.

Masna jetra je raširen problem koji često ostaje neotkriven sve dok ne bude prekasno. Pogađa milijune ljudi širom svijeta, što dovodi do velikog postotka propuštenih prilika za ranu intervenciju i prevenciju. Studije ukazuju na zabrinjavajući nedostatak u identificiranju pacijenata u riziku unutar zdravstvenog sustava koji možda nisu svjesni da imaju masnu jetru. Ne smijemo zanemariti tihi karakter ove bolesti jetre, zbog čega se Društvo zalaže za hitnu akciju.

Ulazeći u sedmu godinu obilježavanja ovog međunarodnog dana, sa zadovoljstvom najavljujemo novo geslo Međunarodnog dana masne bolesti jetre: Djeluj odmah, pribilježi se/pregledaj se danas!

Zdravstvena stanja kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom povećavaju rizik od masne jetre, pa su ciljani napori za povećanje broja pregleda ključni. Promoviranjem važnosti pregleda i rane detekcije podižemo svijest i osnažujemo pojedince da prioritet daju zdravlju svoje jetre, čime se sprječavaju komplikacije kao što su ciroza i rak jetre. Rano prepoznavanje omogućava pravovremenu intervenciju i pristup odgovarajućim terapijama, što može smanjiti potrebu za transplantacijama jetre u budućnosti.

Međunarodni dan masne bolesti jetre okuplja liječnike, pacijente, zagovaratelje i druge stručnjake kako bi učinili dostupnijim najnovije informacije o tome kako spriječiti, dijagnosticirati i liječiti bolest masne jetre. Informirana javnost ključna je za smanjenje globalne prevalencije bolesti masne jetre. S tim ciljem pacijenti, njegovatelji, zdravstveni radnici, donositelji odluka i kreatori politika kao i svi ostali dionici okupljaju se kako bi razmijenili znanja i iskustva o napretku i djelotvornim načinima podrške pacijentima.

Ovogodišnje aktivnosti započeli su 11. svibnja 2024. u sklopu javno zdravstvene humanitarne akcije 'Splitska poliklinika na otvorenom' kojom su, zajedno sa Zdravstvenim studijima Sveučilišta u Splitu, NZJZ SDŽ i Infektološkom klinikom KBC Split, između ostalih, omogućili usluge pregleda veteranima Domovinskog rata i građanima Splita. Nastavili su aktivnostima tijekom EASL Congressa u Milanu, najvećeg kongresa za bolesti jetre kao partneri na Impact projektu.

Aktivnosti će se nastaviti pružanjem gore navedenih usluga, prema dogovoru, u Savjetovalištu za masnu jetru InfoHep Centra. Svim zainteresiranim osobama savjetujemo da, prije dolaska, nazovu besplatni InfoHep telefon 0800 400 405 od ponedjeljka do petka u vremenu od 10.00 do 17.00 sati kako bi dogovorili individualni termin.

'Pozivamo sve dionike u ovom području da Djeluju odmah, pribilježe se/pregledaju se danas!', poručuju iz Hepatosa.

Vaša reakcija na temu