Đumbir je začin i ljekovita biljka koju ljudi koriste već tisućama godina – i to s dobrim razlogom. Ovaj aromatični korijen nije samo izvrstan dodatak jelima, već i snažan saveznik za zdravlje. Evo za što je sve dobar:
1. Pomaže probavi
Đumbir potiče rad probavnog sustava, ublažava mučninu i nadutost te smanjuje grčeve. Posebno se preporučuje kod putne mučnine i jutarnjih mučnina u trudnoći (uz konzultaciju s liječnikom).
2. Prirodni protuupalni lijek
Zahvaljujući spojevima poput gingerola, đumbir ima snažna protuupalna svojstva. Može pomoći kod bolova u mišićima, artritisa i menstrualnih bolova.
3. Jača imunitet
Đumbir djeluje kao prirodni antibakterijski i antivirusni agens. Često se koristi u napitcima za jačanje imuniteta, posebno u sezoni prehlada i gripe.
4. Regulira šećer u krvi
Istraživanja pokazuju da đumbir može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i povećati osjetljivost na inzulin, što ga čini korisnim u prevenciji dijabetesa tipa 2.
5. Snižava kolesterol
Redovita konzumacija đumbira može pomoći u snižavanju razine 'lošeg' LDL kolesterola, što doprinosi zdravlju srca.
6. Ublažava glavobolje i migrene
Đumbir opušta krvne žile i smanjuje upalu, zbog čega se koristi kao prirodni lijek kod glavobolja i migrena.
7. Potpora mršavljenju
Đumbir može pomoći u kontroli apetita i ubrzanju metabolizma, što ga čini korisnim dodatkom u planu zdrave prehrane i mršavljenja.
Kako konzumirati đumbir?
- Svjež – nariban u čaj, smoothije ili jela
- Suhi đumbir – u prahu kao začin ili dodatak napitcima
- Đumbirova voda – jednostavno namočite nekoliko kriški u toplu vodu
- Đumbir u medu – odličan za grlo i imunitet
U svakom slučaju, đumbir je mala riznica zdravlja. No kao i sa svim prirodnim pripravcima, važno je ne pretjerivati i slušati signale vlastitog tijela. Ako imate kronične zdravstvene tegobe ili uzimate lijekove, preporuča se konzultacija s liječnikom prije redovite konzumacije.