Foto: Unsplash DVA METRA NISU DOVOLJNA? Nova studija pokazala da se u hladnom vremenu virus širi puno dalje

DVA METRA NISU DOVOLJNA? Nova studija pokazala da se u hladnom vremenu virus širi puno dalje

Trebat će revidirati mjere?

Nova studija tvrdi da će prijenos virusa putem respiratornih kapljica biti izraženiji tijekom zimskih mjeseci.

'Otkrili smo da u većini situacija kapljice putuju na veće udaljenosti od dva metra, koliko Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je potrebno distancirati se da bi se zaštitili' kazao je Yanying Zhu, koautor studije za Business Line, prenosi Net.hr.

U studiji se navodi da su u zatvorenim prostorima, kao što su ugradbeni hladnjaci, gdje su temperature niske, a vlaga visoka kako bi se svježe meso čuvalo, povećava se učinak prijenosa, navode znanstvenici.

Kazali su kako se u takvim okruženjima virus može dugo zadržati, a može biti zarazan 'od nekoliko minuta do dulje od jednog dana u raznim okruženjima'.

'Ovo je možda objašnjenje za one super-šireće događaje koji su zabilježeni u više tvornica za preradu mesa', rekao je Zhu.

Suprotno tome, vruća i suha klima pomaže u lakšem isparavanju kapljica. U takvim uvjetima, istraživači su rekli da isparene kapljice iza sebe ostavljaju sitne fragmente virus, te će se s aerosoliziranim virusnim česticama izbacivati govorom, kihanjem i kašljanjem. 'To su vrlo sitne čestice, obično manje od 10 mikrona. I mogu satima stajati u zraku, tako da ljudi mogu unijeti te čestice disanjem', rekao je vodeći autor studije Lei Zhao.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(77882, "");
Pregledaj komentare