Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay EPIDEMIOLOZI PORUČUJU: Ako ste bliski kontakt, nemate temperaturu i osjećate se ok, 11. dan možete iz samoizolacije

EPIDEMIOLOZI PORUČUJU: Ako ste bliski kontakt, nemate temperaturu i osjećate se ok, 11. dan možete iz samoizolacije

Sinoć je donesena odluka prema kojoj se samoizolacija skraćuje s 14 na 10 dana

Nakon što su smanjili izolaciju na deset dana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijelo je nove kriterije prema kojima se također i samoizolacija skraćuje s 14 dana na deset. 

Dežurna epidemiologinja objasnila je kako se trebaju ponašati građani kojima je izrečena mjera samoizolacije od 14 dana i koja još uvijek traje, s obzirom na novo pravilo prema kojemu je ona skraćena na 10 dana, a vrijedi od danas, pišu 24 sata

- Bliski kontakti koji su u samoizolaciji, a nemaju simptome, nemaju temperaturu niti druge suspektne simptome te se osjećaju dobro, mogu 11. dan izaći iz samoizolacije. Njihov liječnik može im zatvoriti bolovanje te od 11. dana mogu ići na posao - rekla je.

No, ukoliko kontakti osjete bilo kakve simptome moraju se javiti liječniku te ne smiju izaći iz samoizolacije, dodaje epidemiologinja. 

- Posla ima jako puno, sigurna sam da ćemo izdržati. Pozivamo građane i i apeliramo na njih. Budite nam suradnici, partneri, da spriječimo širenje bolesti. Mjere kojih se treba držati su samo su tri i vrlo su jednostavne, držanje razmaka od 2 metra, redovito pranje ruku te pravilno nošenje maski. Molimo građane, pridržavajte se uputa, olakšajte sebi, nama, da ostanemo što više zdravi - naglašava.

Podsjećamo, sinoć je donesena odluka prema kojoj se samoizolacija skraćuje s 14 na 10 dana. 

- Prema odluci Ekspertne skupine kriznog stožera MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana - stoji u novoj odluci. 

Vaša reakcija na temu