Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mia Milković, Marko Lukić, Julija Antunović Feniks mijenja živote ljudima s mentalnim oboljenjima: 'Svakodnevno raste brojka onih koji nas trebaju'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Feniks mijenja živote ljudima s mentalnim oboljenjima: 'Svakodnevno raste brojka onih koji nas trebaju'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split jedna je od brojnih na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Ova neprofitna organizacija osnovana je 2020. s ciljem stručnog osmišljavanja, izrade i realizacije projekata i programa podrške i pomoći kojima se unapređuje mentalno zdravlje i kvaliteta života osoba s mentalnim poteškoćama/oboljenjima i njihovih obitelji u lokalnoj i široj zajednici. Udruga su većinski osnovale i vode je upravo osobe s mentalnim oboljenjima.

'Željeli smo kroz različite aktivnosti, temeljem osobnog iskustva, popuniti nedostatnosti postojećeg sustava - koji se, nažalost, uglavnom bazira na institucionalnoj pomoći, biomedicinskom modelu i farmakoterapiji - te pružiti potrebnu konkretnu cjelovitu podršku osobama s izazovima mentalnog zdravlja u zajednici u kojoj žive i rade. Svojim aktivnostima želimo podići razinu društvene svijesti i senzibilizirati javnost o važnosti fizičkog, psihičkog, duhovnog i socijalnog aspekta očuvanja mentalnog zdravlja. Nastojimo u lokalnoj i široj zajednici razviti mrežu raznorodnih oblika skrbi, rehabilitacije i socijalne integracije osoba s mentalnim poteškoćama/oboljenjima i njihovih obitelji. Kroz svoje djelovanje promičemo nove vizije, politike, kulture, modele i prakse psihičkog zdravlja i psihičke raznolikosti te prenosimo primjere dobrih praksi i svijeta u naš kulturni kontekst. 

Posebno je važan dio našeg rada promicanje i zagovaranje zaštite ljudskih prava te zalaganje za prestanak svih oblika marginalizacije, tabuizacije, stigmatizacije i socijalnog isključivanja osoba s mentalnim smetnjama i oboljenjima. Kako bismo to zaista i postigli, potičemo međusektorsku suradnju svih dionika odgovornih za unapređenje mentalnog zdravlja u zajednici te surađujemo s brojnim udrugama, školama, KBC-om Split, CZSS-om, Obiteljskim centrom te poduzetnicima i građanima', istaknuli su predstavnici.

A predstavnici su: predsjednica i jedna od osnivača udruge Marina Vidović, dopredsjednica Vedrana Đugum te dugotrajne volonterke i volonteri Snježana Mrzlečki, Luka Bazina, Sanja Šakić, Tijana Skelin, Ivica Lukač, Sara Vješnica, Ivana Butir, Meloni Pinjušić, Ivana Radmilo, Mia Radostić, Željan Listeš i Kristijan Bralo. Djeluju na području Splitsko-dalmatinske županije, ponajprije Splita, no njihova Facebook grupa uzajamne podrške okuplja članove s područja cijele države i šire. Dio aktivnosti odvija se online, odnosno nije prostorno uvjetovan.

Premda formalno postoji nepune četiri godine, udruga Feniks Split uspješno je realizirala veći broj projekata. U njihovu su okviru osobe s mentalnim oboljenjima, tvrde, prvi put u našoj županiji dobili sveobuhvatnu besplatnu psiho-socijalnu podršku.

'Naš prvi veliki projekt 'Zasučimo rukave za mentalno zdravlje' - financiran prvotno sredstvima Ministarstva zdravstva, kasnije i Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i aktualno Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike - omogućio im je da budu aktivni članovi društva. Dobili su priliku za druženje i socijalizaciju, društvenu podršku, demarginalizaciju, ali i za osobno osnaživanje. Direktni su korisnici naših programskih aktivnosti osobe oboljele i liječene od psihičkih bolesti koje i uz ostale teškoće povezane s bolešću, zbog specifične stigme, imaju nezadovoljenu potrebu za prihvaćenošću i integracijom u sredini u kojoj borave i najčešće su izolirane te lišene poslovne sposobnosti. Kroz razne projektne aktivnosti postali su aktivno uključeni u društvena zbivanja i život zajednice, sudjelovali su u organizaciji i provedbi dvije naše javne akcije.

Kroz različita predavanja, redovne grupe uzajamne podrške, edukaciju iz IPS-a, kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz 'Večeri društvenih igara' i različite kreativne radno-okupacijske radionice korisnici su osnaženi za veću svijest o sebi i vlastitim emotivnim procesima i veću razinu povezanosti i prihvaćanja u zajednici. Dobili su priliku pronaći nove, kreativne načini komunikacije vlastitih potreba i emotivnih procesa te tako poboljšati svoje interpersonalne odnose. Posebno plodonosne pokazale su se redovne grupe uzajamne podrške čiji je smisao u psihološkom i socijalnom osnaživanju pojedinca i uvažavanje njegovog doprinosa grupi ovisno o fazi oporavka', iznijeli su iz Feniksa.

No nije to jedini projekt koji vrijedi spomenuti. Proveli su i 'Šareni program za sive dane', koji financira Grad Split, kroz koji potiču različite kreativne i umjetničke načine izražavanja emocija i mentalnih stanja, provode edukacije, javne akcije, art-terapijske radionice i slično. Tu je i projekt za podršku mentalnom zdravlju mladih pod nazivom 'Puna mi je kapa!', koji također financira Grad Split. U njegovu su sklopu ponudili različite oblike psihosocijalne podrške mladima na način sukladan njihovim godinama i iskazanim interesima. Tako su realizirali destigmatizacijske 'Žive knjižnice', 'Rekreacije na svježem zraku', 'Večeri društvenih igara', grupe uzajamne podrške za mlade itd. 

'Kroz sve naše projekte od osnutka do danas nastojimo doprinijeti kvaliteti života osoba s mentalnim oboljenjima i njihovoj socijalnoj integraciji kroz aktivnosti koje im omogućuju korištenje vlastitih vještina, kreativnosti, sposobnosti i stvaranje pozitivnog traga i osjećaja korisnosti u zajednici. Stoga i ove godine nastavljamo s programom 'Zasučimo rukave za mentalno zdravlje'. U njemu će biti sadržana većina već spomenutih aktivnosti s naglaskom na redovnim grupama uzajamne podrške i različitim edukacijama. 

Posebno se veselimo vrtlarskim i stolarskim radno-okupacijskim radionicama koje sad već tradicionalno provodimo u suradnji s udrugom Permakultura Dalmacija u prekrasnom vrtu OŠ Skalice, zahvaljujući toploj dobrodošlici ravnatelja Lea Botice. Novi ciklus tih radionica pripremamo na proljeće. Bit će dobrodošli svi naši sugrađani, pri čemu prioritet, naravno, imaju osobe s mentalnim poteškoćama/oboljenjima i njihove obitelji. Prethodnih smo godina gradili komposter i rasklopne drvene sjedalice i stoliće za Učionicu na otvorenom i Kino pod zvijezdama za učenike te škole, a ove planiramo obogatiti postojeći vrt novim sadnicama i nekim novim drvenim rukotvorinama. Razmišljamo i o izradi nečega za kućne ljubimce na tom proplanku, ali ćemo više detalja naknadno otkriti. Volimo kad kao mala zajednica entuzijasta uljepšamo svijet u kojem živimo - svima nam fali više ljepote!

I ove godine nastavljamo s našim 'Večerima društvenih igara' u kafiću Longfield pub, koji nam besplatno ustupa prostor za tu svrhu te time omogućuje da osobe s mentalnim dijagnozama budu dobrodošle u javnom prostoru, s drugim gostima, bez potrebe da prikrivaju svoje poteškoće, što nam zaista mnogo znači. Sam je taj čin dokaz senzibilizacije javnosti o ovoj temi. Također, šestero psihoterapeuta u edukaciji volonterski pružaju besplatnu psihoterapijsku pomoć našim članovima. Za tu namjenu Gradski kotar Blatine besplatno nam je ustupio svoj prostor, na čemu smo također silno zahvalni', naveli su.

Istaknuli su, nadalje, kako svake godine organiziraju dvije velike spomenute javne akcije. Jedna se od njih odvija u rujnu povodom Svjetskog dana prevencije suicida.

'Našim sugrađanima u centru grada dijelimo onoliko cvjetova (sukulenata) koliko osoba počini suicid u prethodnoj godini, želeći tako osvijestiti javnost o veličini tog problema i važnosti pružanja pravovremene podrške osobama koje boluju od depresije. Nažalost, prethodnih godina radilo se o brojevima većim od 500, što je svima nama bolna i poražavajuća informacija. Volimo vjerovati da smo ovom akcijom dotakli naše sugrađane s obzirom da nam velik broj ljudi svake godine pokloni sve potrebno cvijeće a i velik broj volontera. Posebno smo zahvalni mladima iz 2. jezične gimnazije koji su svake godine naša vjerna snaga', kazali su.

Drugi je događaj, omiljen među njihovim članovima i  sugrađanima, festival 'Dan mentalnog predaha'. Organiziraju ga u listopadu povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

'Tradicionalno na Turskoj kuli, u prirodi, organiziramo cjelodnevne sadržaje za cijele obitelji: od sportskih aktivnosti, joge i Tai Chija, zumbe, društvenih igara, radionica bojanki, pripovijedanja, keramike, origamija, preko zajedničkog besplatnog ručka, piknika na travi i hamockcima, do glazbenog programa i filmske projekcije pod zvijezdama. Veselimo se što ćemo dodatno obogatiti program i njime naglasiti važnost opuštanja i odmora na naše mentalno zdravlje, što prečesto zaboravljamo', naznačili su.

Udruga Feniks Split već osam godina u kontinuitetu vodi istoimenu privatnu(zatvorenu) grupu na Facebooku za ljude s izmijenjenim stanjima svijesti sa ili bez iskustva psihijatrijskog liječenja, članove njihovih obitelji i prijatelje, stručnjake koji rade u području mentalnog zdravlja kao i sve ostale koje to područje zanima. Stvorila je tako virtualno mjesto za otvoreni dijalog o osobnim pričama, strahovima, snovima, pitanjima, s korisnim linkovima, poticajnim anegdotama, člancima, knjigama, zanimljivim događajima i edukacijama, terapijskim pravcima i kvalitetnim stručnjacima u području mentalnog zdravlja. Trenutno broji 1736 članova.

U suradnji s KBC-om Split nedavno su proveli i spomenutu humanitarnu akciju 'Sitnice dostojanstvo znače' kroz koju su prikupljali donacije za osobe koje se nalaze na višednevnom psihijatrijskom liječenju na Klinici za psihijatriju kako bi im malim paketima s higijenskim potrepštinama i sitnicama važnim u procesu dugotrajnog boravka u bolnici olakšali proces liječenja i oporavka te odaslali poruku ohrabrenja i podrške zajednice.

'Građani, mediji i institucije jako su pozitivno reagirali na ovu inicijativu te smo u manje od mjesec dana skupili potreban iznos za 540 paketa podrške. Zahvaljujući divnoj reakciji naših sugrađana i brojnih volontera uspješno smo na odjel odnijeli i više od predviđenih paketa te smo dobili lijepe povratne informacije pacijenata, ali i osoblja KBC-a Split. U ovu su se humanitarnu akciju uključile i brojne firme svojim materijalnim donacijama kao što su Ljekarne SDŽ, Galeb Omiš, Lumer Print shop, Nadalina, Hedona, Silvan, TOZ Penkala, udruge MoST i HELP, Adra, Felix liber, ali i sam Grad Split novčanom donacijom, čime smo pružili inovativan model podrške ovoj ranjivoj i marginaliziranoj skupini te senzibilizirali i motivirali lokalnu zajednicu. Posebno smo sretni što su naši korisnici iskazali velik interes te se aktivno kao volonteri uključili u realizaciju pakirajući i dostavljajući pakete.

Voljeli bismo kad bi i ova akcija postala tradicionalna, odnosno kad bi paketi podrške kontinuirano bili dostupni svim pacijentima na psihijatrijskim odjelima naše bolnice. Sanjamo da se takav oblik podrške uspostavi na nacionalnoj razini - da bude dostupna svim pacijentima takvih odjela u zemlji, s obzirom na to da više nigdje ne postoji i da su sva prikupljena sredstva namjenski utrošena', pojasnili su.

Referirali su se potom na one projekte koje bi tek voljeli realizirati, a ranije nisu imali mogućnost.

'Iako smo i kao beskućnička udruga dosad uspješno proveli brojne projekte, nismo uspjeli realizirati ideju za koju već dugi niz godina postoji velika potreba - riječ je o dnevnom boravku za osobe s mentalnim oboljenjima u zajednici, u koji bi ljudi mogli svakodnevno na par sati doći, gdje bi se mogli družiti se, posuditi knjigu, ispeći kokice, skuhati si kavu, zaigrati društvene igre i biti dobrodošli takvi kakvi jesu. Nadamo se da ćemo u ovoj godini od Grada dobiti na korištenje prikladan prostor za malu oazu. 

Također bismo voljeli pronaći financijska sredstva za realizaciju kreativnog projekta 'Danas sam luda!' koji već godinama čuči u ladici. Zamišljen je kao suradnički projekt s Umjetničkom i Obrtničkom školom kroz koji bismo s mladima na kreativan način učili o bipolarnom poremećaju, stigmi, borbi protiv depresije i čiji bi opipljiv trag bila zanimljiva modna revija koju bismo realizirali s učenicima i profesorima tih škola. Voljeli bismo i postojeći projekt 'Zasučimo rukave za mentalno zdravlje' nastaviti provoditi i narednih godina s obzirom na to da za u njemu sadržane aktivnosti postoji velik interes naših sugrađana, što opet ovisi o financijama', otkrili su nam. 

Na upit o njihovim prijedlozima promjena na razini javnih politika, uzvratili su konstatacijom kako su mentalna oboljenja danas globalni javnozdravstveni prioritet. S obzirom na krizu mentalnog zdravlja u svijetu i našoj zemlji - čemu svjedoče sve veći broj bolesnika s ovakvim oboljenjima, epidemija depresije, porast poremećaja hranjenja i suicida među mladima, ali i suicida ljudi starije životne dobi - u Feniksu se nadaju da će nadležna ministarstva, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija mentalno zdravlje zaista prepoznati kao alarmantno prioritetno područje te, sukladno tome, sustavno, adekvatno i kontinuirano financirati udruge koje pružaju nužnu podršku u zajednici. 

'Voljeli bismo kad bi se rad udruga koje dokazano pružaju kvalitetne socijalne usluge u zajednici počeo programski financirati (kroz više godina) što bi omogućilo trajnost i kvalitetu pruženih usluga, a smanjilo nepotrebnu birokratizaciju. Ohrabruje informacija da i u Gradu Splitu i Županiji razmišljaju u tom smjeru, pa se nadamo da ćemo u ovoj godini vidjeti adekvatne i konkretne izmjene u natječajima. Također željno iščekujemo obećani natječaj za dodjelu gradskih prostora na korištenje splitskim udrugama. Budući da svakodnevno raste broj osoba koje nam se obraćaju za pomoć, za nastavak našeg djelovanja nužno je raspolagati primjerenim prostorom. Nadamo se da će Grad i na taj način podržati naše djelovanje - jer smo jedina ovakva udruga u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Također Novi strateški plan razvoja mentalnog zdravlja 2023. - 2030. predviđa zapošljavanje peer stručnjaka (specifično educiranih osoba s iskustvom oporavka od mentalnih oboljenja) u sustave mentalnog zdravlja i socijalne skrbi. Brojna svjetska istraživanja, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, potvrđuju benefite njihove uključenosti u rad mobilnih timove i nadležnih institucija. Voljeli bismo kad bi to zaživjelo i u našem gradu i županiji uzmemo li u obzir da smo među rijetkima u državi koji imamo educirane peer stručnjake. Tako bi naši educirani članovi volonteri dobili priliku za zaposlenje koje im je često iz brojnih razloga otežano i uskraćeno', obrazložili su. 

Naglasili su kako generalno ne raspolažu dostatnim sredstvima za njihov obiman rad. Većinu aktivnosti odrađuju zahvaljujući golemom trudu i angažmanu volontera. 

'Ponosni smo što smo u protekloj godini okupili 123 volontera kroz naše različite aktivnosti, mahom mladih osoba. Bez svih njih, naš rad ne bi bio moguć. Pokušavamo prikupiti sredstva kako bi sve naše aktivnosti bile potpuno besplatne za naše korisnike na sve moguće načine, i to ponajprije kroz projektno financiranje.

U ovih par godina postojanja naš rad prepoznali su i financijski podržali: Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Grad Split, Zaklada 'Solidarna', Splitsko-dalmatinska županija, brojni građani svojim dragocjenim novčanim donacijama i nekolicina firmi. Naučili smo provoditi i fundraising kampanje zahvaljujući projektu 'Ostavi dobar trag' Erste banke u kojem smo osvojili prvu nagradu za našu humanitarnu akciju 'Sitnice dostojanstvo znače'. 

Nadamo se da ćemo u ovoj godini pokrenuti sličnu akciju, ovaj put za djelovanje naše udruge. No sve je to kap u moru stvarnih potreba jer sve naše aktivnosti provode samo dvije projektno (vremenski ograničeno) zaposlene osobe, koje su kroz različite aktivnosti samo u prethodnoj godini organizirale aktivnosti za podršku 1323 osobe, i to ne računajući online oblike. To je zaista iscrpljujuće, pomalo nevjerojatno i nije dugoročno održivo. Bit će nam žao ako budemo morali staviti ključ u (nepostojeću) bravu naše udruge jer je potreba na terenu zaista velika', zaključili su. 

Udruzi Feniks Split sugrađani u potrebi mogu se obratiti pisanim putem na više načina: preko obrasca na web stranici, e-mailom na adresu udruga.feniks.st@gmail.compreko Facebook stranice ili Instagrama. Ako želite svojom financijskom donacijom podržati njen rad i tako omogućiti da podrška bude besplatno dostupna što većem broju građana, to možete učiniti uplatom na račun udruge (uz naznaku 'donacija'): IBAN - HR8124840081135155359, Raiffeisen Bank.

Vaša reakcija na temu