Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Proslava 100 godina otorinolaringologije u Splitu

FOTO/VIDEO Proslava 100 godina otorinolaringologije u Splitu

'Ova obljetnica je važna za čitavu hrvatsku medicinu. Dugo traje samo ono što vrijedi', istaknuo je prof. dr. sc. Tomislav Baudoin

Godine 1923. u prostorima stare bolnice, danas Galerije umjetnina, splitski otorinolaringolozi započeli su svoj rad. Od tada je prošlo točno 100 godina, a ondašnja Služba za bolesti uha, nosa i grla prerasla je u Kliniku za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata Kliničkog bolničkog centra Split. Zaposlenici Klinike, prijatelji i gosti proslavili su ovaj veliki jubilej 25. svibnja.

Predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata izv. prof. dr. sc. prim. Nikola Kolja Poljak zahvalo je svima koji su, kroz sve ove godine, doprinijeli razvoju otorinolaringologije na splitskom području. 

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split prof. dr. prim. Julije Meštrović čestitao je ovaj veliki jubilej i kazao da je čitava bolnica ponosna na svoje otorinolaringologe. Izrazio je zadovoljstvo što ova Klinika u svojim redovima ima velik broj mladih stručnjaka te što je Uprava uspjela za sve njih, a najprije za pacijente, osigurati nov i modernu medicinsku opremu.

Dr. Marko Rađa, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, je naglasio kako je jedan segment ove Klinike nastao unutar županijskog Doma zdravlja, a potom je inkorporiran u KBC Split. 'Sada smo svjesni da ORL ne može funkcionirati samo na tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti te se nadamo povratku dijela određenih zdravstvenih djelatnosti na primarnu razinu'. 

'Ova obljetnica je važna za čitavu hrvatsku medicinu. Dugo traje samo ono što vrijedi', istaknuo je prof. dr. sc. Tomislav Baudoin, predsjednik Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata. Dodao je i kako splitski otorinolaringolozi pokrivaju široko područje, a posebno je naglasio jaku akademsku dimenziju. 'Od jednog čovjeka došli ste do značajne klinike koja educira studente, specijalizante, ali i medicinske sestre te ostalo medicinsko osoblje'.

Svečanosti je nazočio i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Pohvalio je trud kojeg u svakodnevni rad s pacijentima ulažu splitski zdravstveni djelatnici. Čestitavši svima istaknuo je kako je biti stogodišnjak uistinu respektabilno, konstatirao je Boban. 

Akademik Zvonko Kusić, savjetnik Predsjednika Vlade RH za društvena pitanja, skupu se obratio kao nekadašnji ravnatelj Vinogradske bolnice i dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kazao je kako od 100 godina otorinolaringologije u Splitu ima uvid u gotovo pola, kao i u svih 25 godina splitskog Medicinskog fakulteta. 'Otorinolaringologija nije najveća grana u zdravstvu, ali je uvijek imala specijalan status. Čestitam na Vašem radu i razvoju i na pozitivnom dišpetu da se natječete sa Zagrebom. Nastavite tako'.

Nakon prigodnih govora izv. prof. dr. sc. prim. Nikola Kolja Poljak govorio je o povijesti otorinolaringologije u Splitu, a izv. prof. dr. sc. prim. Zaviša Čolović o razvoju Katedre otorinolaringologije pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Kakvo je stanje na Klinici za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata danas okupljenima je približio dr. Braco Bošković.

Svečano obilježavanje završeno je pjesmom splitskog Zbora laringektomiranih koji nastupa pod nazivom 'Orilo Grmilo'. Sastoji se od pjevača kojima je grkljan odstranjen zbog maligne bolesti. No usprkos tome, novim metodama koje koriste liječnici splitskog KBC-a upravo ovim ljudima je uz pomoć govornih proteza te rehabilitacijskih tretmana kod fonijatara i logopeda, omogućen kvalitetniji socijalni kontakt do te mjere da mogu pjevati. Njihov nastup zahvala je Klinici za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata i čitavom osoblju što su im spasili živote.

Klinika danas broji 87 djelatnika, od kojih je 25 liječnika, 50 medicinskih sestara i tehničara, 2 logopeda te 11 nezdravstvenih radnika, a prije 100 godina sve je započelo dolaskom jednog doktora Aleksandra Doršnera u Split. Danas splitski otorinolaringolozi rade dijagnostiku i liječenje štitnjače, dobroćudnih i zloćudnih promjena glave i vrata, bolesti nosa, poremećaje sluha i ravnoteže te poremećaje spavanja. Vrsni su u dječjoj otorinolaringološkoj problematici, ali i kiruškom liječenju.

Pod Klinikom su ustrojena tri odjela i jedan zavod: Odjel za plastičnu kirurgiju glave i vrata s onkologijom, Odjel za bolesti nosa i Odjel za bolesti uha s referentnim centrom Ministarstva zdravstva za medicinu spavanja te Zavod za audiologiju. 

Kroz tri operacijske dvorane godišnje se obavi oko 2300 zahvata pod općom te oko 2000 zahvata pod lokalnom anestezijom. Na godišnjoj razini Klinika ima preko 1000 hospitalizacija s prosječnim boravkom oko 5 dana.

Poliklinika i dnevna bolnica otorinolaringologije, u koju dolaze pacijenti iz cijele Dalmacije, jedna je od najprometnijih u KBC-u Split dnevno obradi oko 250 pacijenata u dvije smjene. U Poliklinici djeluju tri opće i jedna pedijatrijska otorinolaringološka ambulanta, ambulante za audiologiju i fonijatriju, male kiruške zahvate te logopediju. Kroz hitni ORL prijam dnevno se u prosjeku pregleda 45 pacijenata. 


Vaša reakcija na temu