Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay GINEKOMASTIJA Što uzrokuje povećanje grudi kod muškaraca i kako se liječi?

GINEKOMASTIJA Što uzrokuje povećanje grudi kod muškaraca i kako se liječi?

U rijetkim situacijama će biti potrebna operacija koja se najčešće obavlja iz estetskih razloga

Ginekomastija je povećanje grudi kod dječaka i muškaraca koje uzrokuje neravnoteža hormona estrogena i testosterona. Do ove pojave dolazi na jednoj ili obje dojke. To nije ozbiljan problem, ali može uzrokovati bol i neugodnost te manjak samopouzdanja. Nekada će se grudi same od sebe smanjiti, dok će nekada biti potrebna operacija i otklanjanje viška tkiva.

Najjednostavniji način kako prepoznati ginekomastiju je povećanje grudi kod muškaraca koje se javlja kroz nekoliko faza u životu. Prvi znak ginekomastije bit će zadebljano tkivo u području bradavica. Osim povećanja, može doći i do osjetljivosti u grudima, ali i naticanja te boli. Grudi se mogu povećati ravnomjerno, ali isto tako može doći do toga da je jedna veća od druge.

Do ginekomastije dolazi zbog smanjenja količine testosterona u usporedbi s estrogenom, odnosno kada je razina estrogena kod muškaraca previsoka u usporedbi s razinom testosterona. Ginekomastija se javlja i kod dojenčadi kao posljedice primanja majčinog estrogena. Obično se povećana tkiva u grudima u ovom slučaju povlače do tri tjedna nakon poroda.

Ginekomastija za vrijeme puberteta uzrokuju promjene u hormonima, a povlači se nakon šest mjeseci do dvije godine bez ikakvih lijekova. Kod odraslih se ova pojava događa između 50. i 69. godine života kao rezultat smanjene proizvodnje testosterona.

Povećane grudi kod muškaraca mogu uzrokovati i neki lijekovi, ali i droge kao što su marihuana, heroin, metadon, amfetamini i alkohol. Također, određena medicinska stanja koja utječu na ravnotežu hormona mogu dovesti i do ginekomastije, a to su: tumori, otkazivanje bubrega, otkazivanje jetre, pretjerano lučenje hormona štitnjače, pretilost i izgladnjivanje te starenje. Najčešći razlog ginekomastije je zatajenje jetre i bubrega.

Kada povećane grudi izazivaju dodatne probleme kao što je stalna i jaka bol ili ako se pojavi iscjedak i velika osjetljivost grudi potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik može tražiti ultrazvuk ili mamografiju dojke kako bi se odbacila mogućnost raka dojke, koja se osim kod žena, može pojaviti i kod muškaraca.

Također, možda će biti potrebno napraviti biopsiju, krvne pretrage, urinokulturu, CT ili magnetsku rezonancu.

Jednom kada se otkrije uzrok povećanih grudi, liječi se uzrok, a samo liječenje ovisi o dobi bolesnika. Kod dječaka u pubertetu, ginekomastija će nestati sama od sebe, baš kao i kod dojenčadi. Neki muškarci će morati uzimati lijekove koji će dovesti hormone u ravnotežu, dok će drugi trebati prestati uzimati lijekove ili droge koje su i uzrokovale ginekomastiju. U rijetkim situacijama će biti potrebna operacija koja se najčešće obavlja iz estetskih razloga.

Osim lijekova, u određenim slučajevima će osobama trebati i psihološka pomoć. Ginekomastija može utjecati i na mentalno zdravlje te uzrokovati probleme sa samopouzdanjem, izazvati neugodu ili depresiju te je ovdje potrebna pomoć stručnjaka.

Ginekomastija je normalna pojava povećanja grudi kod muškarca do koje može doći u različitim životnim periodima zbog neravnoteže hormona. Najčešće će se višak tkiva u grudima povući samo od sebe nakon nekog vremena, a ako do toga ne dođe, potrebno je potražiti savjet liječnika. Ginekomastija se liječi lijekovima koji će dovesti hormone u ravnotežu, prestankom uzimanja alkohola, droga ili lijekova koji su doveli do ove pojave ili operacijom, piše N1.

Vaša reakcija na temu