Dijabetes tipa 2 predstavlja globalnu epidemiju koja zahvaća sve veći broj ljudi diljem svijeta. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, trenutno više od 400 milijuna ljudi pati od dijabetesa.
U Hrvatskoj je broj oboljelih od veći od 534.000 i procjenjuje se da će i dalje rasti. Ova kronična bolest postaje sveprisutna i ne diskriminira ni dob ni spol.
Dijabetes tipa 2 oblik je dijabetesa u kojem tijelo postaje otporno na inzulin ili proizvodi nedovoljno ovog hormona. Inzulin je ključan za regulaciju razine šećera u krvi i omogućava glukozi ulazak u stanice kako bi se koristila kao izvor energije.
Kada tijelo razvije otpornost na inzulin, razina šećera u krvi raste, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Dijabetes tipa 2 nije samo posljedica prekomjerne tjelesne težine i nezdravih životnih navika iako ti faktori igraju ključnu ulogu u njenom razvoju. Čini 90 posto svih slučajeva dijabetesa.
Rizični čimbenici za nastanak dijabetesa tipa 2
Dijabetes tipa 2 najčešće se javlja nakon 40. godine života, ali zabrinjavajuće je što sve više mladih osoba, pa čak i djece, obolijeva od ove bolesti. Rizični čimbenici za njegov nastanak mogu varirati, ali neki od najvažnijih su: starija dob, prekomjerna tjelesna težina, genetika, tjelesna (ne)aktivnost, visoki krvni tlak, srčane bolesti, moždani udar i povišen kolesterol.
Dr. sc. Ana Marija Liberati Pršo, dr. med, endokrinolog, dijabetolog, nutricionist, istaknula je ključne rizične čimbenike povezane s razvojem dijabetesa tipa 2. Posebno se fokusirala na problem debljine kod djece koja se sve manje kreću, nedovoljno se bave sportom te nepravilno hrane.
'Definitivno debljina, odnosno životni stil, dalje je prvi i osnovni čimbenik sve ranije pojave dijabetesa tipa 2. Naime, današnja djeca sve su više prikovana za nekakvu fotelju, stol. Sve više moraju učiti, više su unutra, sve manje su vani, sve manje divljaju, sve manje trče, ne bave se dovoljno sportom.
Kriva prehrana, odnosno nepravilna prehrana definitivno je prvi i osnovni krivac. Naime, danas se već od malih nogu hranimo nekad linijom manjeg otpora, nekad zbog socio-ekonomskih momenata, škrobim namirnicama - kruh, tjestenina, pekarski proizvodi. Djeca se često nagrađuju slatkišima za bilo kakav uspjeh, za nekakvu ucjenu ili za nekakav nagovor - koji definitivni nisu zdravi', objasnila je dr.sc. Liberati Pršo za HRT.
Simptomi dijabetesa
Simptomi dijabetesa tipa 2 mogu se razvijati polako i postupno, a često su blagi i lako se zanemare. Povećana žeđ, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor, zamagljen vid, rane koje sporo zacjeljuju, česte infekcije i trnci u rukama ili nogama neki su od znakova koje bi trebalo shvatiti ozbiljno.
Liječenje dijabetesa
Osim farmakoterapije, ključne su dijetetske mjere koje uključuju izbjegavanje hrane bogate jednostavnim šećerima i zasićenim masnim kiselinama, ograničavanje unosa alkohola, redovito izvođenje tjelesnih aktivnosti tijekom najmanje 30 minuta svakog dana, održavanje tjelesne težine u optimalnim okvirima, prestanak pušenja i redovite zdravstvene preglede radi rane detekcije potencijalnih komplikacija.
Kako se može spriječiti razvoj dijabetesa?
Iako trenutačno ne postoji način za potpunu prevenciju dijabetesa tipa 1, zdravi prehrambeni obrasci, tjelesna aktivnost i održavanje poželjne tjelesne mase mogu značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, redovita šetnja od najmanje 30 minuta svakodnevno može smanjiti rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2 za 35-40%.
Istina ili mit
Ova bolest često je okružena raznim tvrdnjama, a ponekad je teško razaznati što je istina, a što mit. Ovo su najčešća tri:
- Bijeli šećer je glavni uzrok nastanka dijabetesa tip 2. Ovo je i istina i mit.
- Cimet, čuvarkuća i ružmarin pomažu sniziti razinu šećera u krvi. Ovo je i istina i mit. Ne liječi, ali može pomoći.
- Ne moramo uzimati terapiju ako nam je šećer reguliran. Ovo je mit.