Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash HALMED: Provjeravaju se još 32 slučaja povezanosti cjepiva sa smrću

HALMED: Provjeravaju se još 32 slučaja povezanosti cjepiva sa smrću

Odnose se na sva četiri cjepiva dostupna u Hrvatskoj

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) u utorak je potvrdila prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca. Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao - vjerojatna, a riječ je bila o sindromu tromboze s trombocitopenijom. Detalje je u N1 Dnevniku objasnila Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

- Riječ je o jednom od stupnjeva međunarodne klasifikacije prema kojem se utvrđuje povezanost lijeka, u ovom slučaju cjepiva, i određene nuspojave. Kad je povezanost određena kao vjerojatna, to znači da ne možemo sa 100 posto reći da je to uzrok, no vjerojatno jest uzrokovan samim cjepivo - rekla je Šipić Gavrilović.

HALMED istražuje i druge prijave.

- Uz ovu prijavu koja je danas ocijenjena, nemamo nijednu prijavu ovakve rijetke nuspojave. Što se tiče ostalih smrtnih slučajeva koji su prijavljeni, još 32 slučaja su u ocjeni, pokušavamo i te postupke riješiti što prije - kazala je.

Za ovaj slučaj trebalo je devet mjeseci.

- Slika nije bila jasna, nije se moglo odmah reći, zato smo zatražili jako puno stručnih mišljenja, ekspertiza i dodatnih analiza kako bi se utvrdilo sa sigurnošću je li to taj isti sindrom koji identificiran na EU razini i može li se prema tome dovesti u vezu s cjepivom - pojasnila je.

AstraZenecom će se nastaviti cijepiti, a spomenute prijave odnose se na sva četiri cjepiva.

- Ova ocjena provedena je na EU razni kod slučaja ovakvog sindoroma koji su bili u drugim državama. EMA je tada zaključila i poruka je jasna, iako se može u malom broju slučajeva pojaviti ovakav sindrom, sveukupne koristi cjepiva višestruko nadmašuju bilo kakve rizike koje nam donosi cjepivo. AstaZenecom se nastavlja cijepiti - zaključila je Šipić Gavrilović.

Vaša reakcija na temu