Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay HARA STREPTOKOK: U Hrvatskoj vlada nestašica antibiotika

HARA STREPTOKOK: U Hrvatskoj vlada nestašica antibiotika

HALMED objašnjava što se radi ako nema ni zamjene

Trenutačno vlada nestašica pojedinih antibiotika za djecu, koji se, između ostalog, primjenjuju kod streptokokne infekcije: dva lijeka s djelatnom tvari amoksicilin trihidrat, tri lijeka s kombinacijom djelatnih tvari amoksicilin trihidrat i kalijev klavulanat, jedan lijek s djelatnom tvari fenoksimetilpenicilinkalij te jedan lijek s djelatnom tvari cefuroksimaksetil. Međutim, na našem tržištu su dostupni lijekovi s istim djelatnim tvarima, odnosno iz iste terapijske skupine koji su namijenjeni primjeni u djece, čime se osigurava opskrba tržišta. Jednako tako, u nestašici se nalaze pojedini antibiotici za primjenu u odraslih osoba, no i za njih su također dostupni zamjenski istovrijedni lijekovi, odgovorili su za 24 sata iz HALMED-a.

Ako potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu i nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju se, navode, dodatne mjere kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta, kao što su nabava lijeka postupkom izvanrednog unosa ili uvoza lijekova odobrenih u drugim državama te izuzeća od označivanja i upute o lijeku, uz njihovu suglasnost.

- Dodatno želimo pojasniti da se svaki lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga, kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje i dr. Nestašice lijekova postoje oduvijek ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim državama članicama. O njima se intenzivnije raspravlja unutar EU regulatorne mreže za lijekove unazad 10-ak godina, a osobito je ovo pitanje došlo u fokus za vrijeme pandemije, potom i drugih globalnih izazova - navode iz HALMED-a.

HALMED: Evo što raditi kad nema lijeka

Objašnjavaju kako prikupljaju podatke o nestašici lijeka izravno od nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet čija je zakonska obveza, bez odgode, u pisanom obliku obavijestiti HALMED i Ministarstvo zdravstva, a za lijek koji je uvršten u listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i HZZO, o okolnostima koje mogu dovesti do poremećaja opskrbe hrvatskog tržišta lijekom ili nestašice lijeka.

- Prema podacima koje na ovaj način prikupljamo, promptno, više puta dnevno, ažuriramo stanje u našoj bazi lijekova i na popisu nestašica na stranicama HALMED-a kako bi sva saznanja o početku i završetku nestašice te razlozima zbog kojih je do nje došlo bili dostupni. Isto tako, u slučaju kada ne mogu dobiti određeni lijek, za informacije o njegovoj dostupnosti izravno nam se mogu obratiti pacijenti, liječnici ili ljekarnici. Svaki put kad nam se obrate i signaliziraju da je za pojedini lijek potencijalno smanjena dostupnost, dodatno istražujemo i provjeravamo stanje u prometu - ističu.

Kažu i kako s nositeljima odobrenja i veleprodajama provode svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi rješavanja problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija i kako bi se svi eventualni poremećaji u opskrbi promptno riješili.

Evo kad se očekuje normalizacija tržišta opskrbe

Na temelju trenutačnih informacija od strane proizvođača i drugih uključenih u opskrbu tržišta lijekovima, HALMED očekuje da će se stanje vezano uz dostupnost antibiotika u EU poboljšati u sljedećim mjesecima.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo za 24 sata pak ističe da je službeno objavljena nestašica amoksicilina od Belupa. Riječ o antibiotiku iz skupine penicilina koji se kod djece koristi u liječenju streptokoka.

Soldo navodi kako ljekarne mogu izrađivati magistralne pripravke iz gotovih lijekova za odrasle.

- Tako ćemo osigurati dovoljno lijekova za male pacijente. HALMED je poduzeo korake za interventni uvoz te očekujemo da neće biti većih problema s dostupnosti lijekova - dodaje Soldo.

Vaša reakcija na temu