Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Hrvatski adolescenti piju češće i više od europskog prosjeka

Hrvatski adolescenti piju češće i više od europskog prosjeka

Alkohol neće uništiti covid!

Svake godine, u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, obilježava se Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti.

NZJZ 'Andrija Štampar' objavio je kako alkohol utječe na naše tijelo. Iz Zavoda navode da istraživanja pokazuju da hrvatski adolescenti piju češće i više od europskog prosjeka.

Poremećaji uzrokovani alkoholom opterećuju i bolnički sustav s oko 9.000 hospitalizacija godišnje, što je više nego bilo koja psihijatrijska bolest, a 1.800 osoba se godišnje zbrinjava zbog akutne opijenosti, navode iz Zavoda.

'Usprkos nastojanjima nadležnih za osiguravanjem sigurnosti u prometu i smanjenju broja poginulih osoba i nadalje je u 13 posto prometnih nesreća jedan od čimbenika alkohol, a svaka četvrta poginula osoba je sudjelovala upravo u takvoj nesreći'.

S vremenom konzumacija alkohola može oslabiti naš imunološki sustav.

Što treba znati o konzumaciji alkohola i zdravlju?

Alkohol ima negativan učinak, kratkoročno i/ili dugoročno na svaki organ u tijelu. Globalno, dokazi sugeriraju da ne postoji 'sigurna granica', odnosno da se rizik od narušavanja zdravlja povećava sa svakim konzumiranjem alkoholnog pića.

Konzumacija alkohola, posebno kronična konzumacija, slabi imunološki sustav i smanjuje sposobnost organizma da se nosi s infekcijama.

Dokazano je da konzumacija alkohola, čak i u jako malim količinama uzrokuje određene tipove raka.

Alkohol djeluje na misli, prosuđivanje, donošenje odluka i ponašanje.

Konzumiranje alkohola tijekom trudnoće, čak i u najmanjim količinama djeluje štetno na nerođeno dijete.

Alkohol povećava rizik, učestalost i težinu nasilnog ponašanja; partnersko nasilje, seksualno nasilje, nasilje među mladima, zlostavljanje starijih te nasilje prema djeci Alkohol povećava rizik od smrti i ozljeda u prometu, utapanja ili pada.

Češća konzumacija alkohola povećava rizik od akutnog respiratornog sindroma, što je jedna od težih komplikacija covida-19, objavili su iz Zavoda.

Alkohol i covid

Alkohol neće uništiti virus. Naprotiv, alkohol povećava rizike za narušavanje zdravstvenog stanja ako se osoba zarazi virusom.

Alkohol ima štetan učinak na imunološki sustav i ne potiče rad imuniteta te otpornost na virus.

Svjetska zdravstvena organizacija također preporučuje izbjegavanje alkohola da ne biste narušili imunitet.

Ni u kojem slučaju nemojte piti alkoholne proizvode kao sredstvo sprječavanja ili liječenja infekcije koronavirus, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu