Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Hrvatsko društvo za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ-a: 'Dajemo potporu liječnicima i zdravstvenom osoblju koje trpi teror Vlade Andreja Plenkovića'

Hrvatsko društvo za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ-a: 'Dajemo potporu liječnicima i zdravstvenom osoblju koje trpi teror Vlade Andreja Plenkovića'

'Dok se osiguranici ne pobune, nastaviti će se isto odumiranje polumrtvog sustava'

Hrvatsko društvo za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora oglasilo se priopćenjem povodom prosvjeda liječnika Republike Hrvatske koji će se održati 18. ožujka ispred Sabora.

Prenosimo ga u cijelosti:

'Znakovito je da nam HLK nije uputio službeni poziv da budemo službeni dio najavljenog prosvjeda liječnika jer im je glavni udarni alat na ministra i Vladu devastirana primarna zdravstvena zaštita, a mi smo stručno društvo HLZ-a koje okuplja primarne liječnike - obiteljske, pedijatre, ginekologe i preko desetljeće ukazujemo na nedostatak kadra i urušavanje piramide zdravstvenog sustava čak i narušenu demografiju i nacionalnu sigurnost čemu svjedoče teme naših simpozija i okruglih stolova, kao i zadnji posvećen stradalniku domovinskog rata dr. Ivanu Šreteru za koji nam je HLK dao bodove pa povukao bez obrazloženja i odgovora na brojne upite i sve je na upit dostupno zainteresiranoj javnosti jer i to objašnjava širinu misli i djelovanja čelnika HLK-a? Je li to HLK pod upravom dr. Luetića uveo tzv. verbalni delikt iz olovnih vremena koji odavno nemamo u zdravstvu i protiv čega se borimo posebno e-savjetovanjem i zahtjevima nadležnima od 2015. godine da članstvo u HLK treba biti d-o-b-r-o-v-o-lj-n-o, ne obvezno kako im je omogućila Vlada, jer je ova najbogatija komora u RH prijavila kolege etičkom povjerenstvu i časnom sudu iste komore za slobodu govora u slobodno vrijeme preko svojih vjernih članova manjinskih predstavnika HUBOL-a čije čelništvo ne odgovara na upite i javno se blamira izjavama o želji ne pružanja zdravstvene skrbi necijepljenim protiv Covid 19 i kao takve ih HLK tolerira?

No ovim priopćenjem, bez obzira što ne vjerujemo u dobre namjere vodstva HLK-a, dajemo potporu liječnicima i zdravstvenom osoblju koje trpi teror Vlade Andreja Plenkovića i njegovih poslušnika kojih ima i među liječnicima (o tim liječnicima na upit), zato nam i je kako nam je.

Dok se osiguranici ne pobune jer preko 550.000 njih plaća osnovno zdravstveno osiguranje iako nema izbranog liječnika prvog kontakta tj. liječnika primarne zdravstvene zaštite zbog propusta odgovornih i dok ne traže povrat uplata nastaviti će se isto odumiranje polumrtvog sustava, jer je dokazana činjenica da isti ne znaju drugačije i zbog takvih su na udaru liječnici prvog kontakta PZZ-a i pacijenti.

Javno dajemo podršku kolegama da se izborimo za plaćen odrađeni rad po zakonu, a ne jednostrano donesenim nezakonitim pravilnicima, za ukidanje ucjena jednostranog ugovaranja.

Već se shvatilo da je prvenstveno zakinut pacijent s dugim listama čekanja i prebacivanja u privatne poliklinike kod istih liječnika u sukobu interesa jer su i vodstvo bolnica i odjela, bez kvalitetne prevencije zbog naloga monopoliste osiguravajuće kuće koja svoj posao prebacuje na one koji trebaju raditi prevenciju pa onda liječenja. Rastu pobolijevanja i smrtnosti od preventivnih kroničnih bolesti dok novac ide u županijske ustanove. Posebna krivnja je na županijama za devastaciju kvalitete i kvantitete PZZ koja se opet izvlači iz odgovornosti i dok je tako nema pomoći. Treba slijediti tijek novca i problem je riješen, naravno uz prijave za odgovornost.

Mladi se ne žele boriti sa sistemskom korupcijom, žele raditi posao za koji su posvetili previše odricanja i učenja u mladosti. Mi koji idemo prema starosti ne zaboravljamo na sve propuštene životne radosti zbog umora.

'Čovjek je čovjeku čovjek' bila je poruka simpozija posvećenog stradalniku Domovinskog rata dr Ivanu Šreteru u Vukovaru 18.11.2022.'

Vaša reakcija na temu