Foto: Unsplash Imunolog otkrio što bi se dogodilo kada bi se preklopile korona i gripa

Imunolog otkrio što bi se dogodilo kada bi se preklopile korona i gripa

Dr. Bojan Polić kaže kako se nije cijepilo dovoljno ljudi

Naš virusni imunolog iz Rijeke prof. dr. sc. Bojan Polić izabran je za predsjednika Europske federacije imunoloških društava (EFIS).

- EFIS je krovna organizacija imunologa u Europi, i to ne samo na području Europske unije, već na geografskom području Europe. Sistem je takav da se budući predsjednik bira na tri godine i onda je pripravnik. Ja ću predsjednik postati tek 2024.-2027., a nakon toga bit ću bivši predsjednik. To znači da sam svih devet godina u Upravnom odboru - rekao je profesor Polić istaknuvši kako je to i veliko priznanje za Hrvatsku, prenosi HRT.

- Hrvatsko imunološko društvo je vrlo aktivno. Imamo dva velika centra u Zagrebu i Rijeci. Sjedište hrvatskog imunološkog društva je u Rijeci koja ima dugu tradiciju imunologije još od 1971. kada je bila prva transplantacija bubrega. Proteklih desetljeća dosta se razvijala, postoji i međunarodna prepoznatljivost, što je rezultiralo i ovim izborom - rekao je Polić.

Osvrnuo se i na pandemiju koronavirusa. Rekao je da se nije dovoljno ljudi cijepilo.

- Cjepiva su najbolji doseg medicine u zadnjih 100-tinjak godina. Pokazala su se efikasnim kontra raznih bolesti, neke su iskorijenjene, neke se drže pod kontrolom, a vidimo i da djeluju na primjeru covida jer preveniraju teže oblike bolesti i smrti. Ne znam je li to nepovjerenje u sustav, znanost ili kriva informiranost. Ako idemo od zapada Europe do istoka, taj postotak drastično opada. U zapadnim europskim zemljama procijepljenost je iznad 70, čak i 80 posto, kod nas je 50 posto, a u Bugarskoj i manje. To nije dobro jer uz prisustvo delta varijante koronavirusa prijeti nam porast broja hospitaliziranih i umrlih - istaknuo je.

Dolaskom hladnijih mjeseci prijeti opasnost i od gripe.

- Gripa se donekle sakrila jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronu. S obzirom na to da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemije u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude pogotovo starije - zaključio je Polić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(109802, "");
Pregledaj komentare
29