Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Invazija komaraca: 150 uboda u 15 minuta

Invazija komaraca: 150 uboda u 15 minuta

Tijekom dvanaest sati gotovo šest tisuća jedinki uhvaćeno je u klopku

Do prije tjedan dana na području Osijeka komaraca gotovo i nije bilo, a onda su se naglo pojavili - iz Kopačkog rita. U Bilju je zabilježeno čak 150 uboda u 15 minuta, a u prigradskom naselju Sarvaš 82. Zbog prave invazije u večernjim satima u borbu protiv dosadnih krvopija krenulo se i sa zemlje i iz zraka, javlja HRT.

Hladno orosivanje iz zraka zelenih pojaseva oko grada, a zatim i toplo zamagljivanje s tla, posebice gradskih ulica i parkova, trenutačno su jedini način borbe protiv letećih krvopija. Zbog njih Osječani i stanovnici okolnih naselja posljednjih dana nemaju mira.

Napadaju, ima ih sve više i više, tako da komarnike naručujemo, ali se jednostavno ne možemo boriti s njima. Koristimo sva moguća sredstva, ali jednostavno djeca su izgrizena sva po nogama - žale se stanovnici.

Scenarij je to koji se ponavlja iz godine u godinu, a pojava komaraca ovisi o razdobljima suše i visini vodostaja.

Nakon što su se izlegli, komarcima je trebalo tjedan dana da uđu u grad. Tijekom dvanaest sati gotovo šest tisuća jedinki uhvaćeno je u klopku.

- Komarce koje imamo su zapravo iz Kopačkog rita i posljedica su vodostaja Dunava. To je park prirode, zaštićeno područje gdje se ne smije tretirati ni biološkim sredstvima, ali 30-ak tisuća hektara oko grada Osijeka je još uvijek veliko područje oko rijeke Drave i duž rijeke Dunava izuzev 3 tisuće hektara još miniranog područja, imamo još puno hektara za larvicidno tretiranje - kaže Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Tretirati ličinke bilo bi mnogo djelotvornije, a sve je to moguće ako su jedinice lokalne uprave i samouprave jedinstvene u kontroli i suzbijanju jer komarci ne poznaju administrativne granice. Je li tretiranje odraslih komaraca samo vrijeme za predah i unaprijed izgubljena bitka, Osječani će osjetiti na svojoj koži, donosi HRT.

Vaša reakcija na temu