Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ISTRAŽIVANJE POKAZALO Pretilost je povezana s 32 vrste karcinoma

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Pretilost je povezana s 32 vrste karcinoma

'Rezultati su jasni'

Na temelju istraživanja dugog četiri desetljeća, stručnjaci su otkrili da je pretilost povezana s više od 30 vrsta karcinoma, što je u porastu u odnosu na onih 13 karcinoma za koje se zna da ih uzrokuje pretilost.

Utvrđeno je da za svaki porast indeksa tjelesne mase od pet točaka - što je jednako dobivanju oko 19 kilograma za nekoga tko ima zdravu težinu - povećava šanse za dobivanje nekoliko uobičajenih vrsta raka za 24 posto kod muškaraca i 12 posto kod žena. Isti porast povezan je s 19 drugih vrsta raka, povećavajući rizik za 17 posto za muškarce i 13 posto za žene.

Zdravstvene dobrotvorne organizacije priopćile su da bi to trebalo poslužiti kao 'poziv na buđenje' ministrima i pozvale su na ograničenja oglašavanja nezdrave hrane kako bi se uhvatilo u koštac s pretilosti, prenosi Miss Zdrava.

'Rezultati su jasni - ako možemo spriječiti pretilost, možemo spriječiti mnoge vrste raka povezanih s prehranom. Ovo bi trebao biti poziv na uzbunu vladama diljem svijeta da hitno provedu javnozdravstvene politike koje će napraviti značajnu razliku, kao što su ograničenja reklamiranja nezdrave hrane. Zdravi izbor moramo učiniti lakim izborom za sve', rekla je za Daily Mail Katharine Jenner, direktorica Obesity Health Alliancea. 

Znanstvenici vjeruju da pretilost može povećati rizik od raka putem bioloških mehanizama kao što su kronične upale, promjene u metabolizmu i promjene u razinama hormona. Smanjeno sudjelovanje u programima probira raka i smanjena učinkovitost postupaka probira kod osoba koje žive s pretilošću također mogu biti čimbenici. 

Studija koju je provelo Sveučilište Lund u Malmöu, Švedska, uključila je 4,1 milijun ljudi kojima su pratili težinu i način života oko 40 godina. Otprilike 332 500 karcinoma identificirano je tijekom tog vremena, a čini se da postoji veza između prekomjerne težine i raka u 40 posto slučajeva. Istraživači su ispitali 122 vrste i podvrste raka. Ukupno su identificirali 32 vrste raka koje su povezane s pretilošću, više nego dvostruko više od 13 vrsta raka koje je identificirala Međunarodna agencija za istraživanje raka 2016. godine, piše Daily Mail. 

Novo istraživanje, koje će biti predstavljeno na Europskom kongresu o pretilosti u Veneciji, potvrđuje da ti oblici raka - uključujući rak dojke, crijeva, maternice i bubrega - mogu biti uzrokovani pretilošću. Dodatnih 19 potencijalnih karcinoma povezanih s pretilošću također je identificirano po prvi put, uključujući maligni melanom, želučane tumore, rak tankog crijeva i hipofize, kao i vrste raka glave i vrata, vulve i penisa.

Prema istraživanju, otprilike četiri od 10 slučajeva raka mogla bi biti potaknuta pretilošću. 

'Naša otkrića upućuju na to da bi utjecaj pretilosti na rak mogao biti veći nego što se dosad znalo, budući da je faktor rizika za više vrsta raka, posebno rjeđe vrste. Neki od njih su rijetko ili nikad prije bili istraživani u odnosu na pretilost', rekla je voditeljica istraživanja, dr. Ming Sun

Dodala je da je provođenje javnozdravstvenih mjera koje omogućuju i zagovaraju zdrav stil života ključno za rješavanje pretilosti i njezinog već poznatog štetnog učinka na zdravstvene ishode.

Dr. Jennifer Baker, supredsjedateljica Radne skupine za dječju pretilost pri Europskoj udruzi za proučavanje pretilosti, rekla je da je 60 posto odraslih u Europi pretilo ili živi s pretilošću, te da se zato vjerojatno suočavamo sa značajnim porastom slučajeva raka. Dodala je da bi se pretilosti trebala posvetit veća pozornost u programima prevencije raka. 

Vaša reakcija na temu