Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com ISTRAŽIVANJE POKAZALO Žene s većim poprsjem manje se znoje

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Žene s većim poprsjem manje se znoje

Evo i zašto

Žene s velikim grudima mogu se manje znojiti od žena s manjim grudima, otkrili su britanski znanstvenici.

Istraživači su otkrili da se gustoća znojnih žlijezda smanjuje u skladu s veličinom grudi, što je vjerojatno razlog zašto se žene s velikim grudima manje znoje, dok su se one s manjim znojile više. Njihova otkrića pomoći će pri dizajniranju sportskih grudnjaka za žene svih veličina s kojima bi se bolje riješili problemi vezani uz znojenje, ljepljivost, potporu i trenje, a da pritom grudnjaci ostanu udobni, piše Daily Mail.

Kako bi testirali svoje teorije, znanstvenici sa Sveučilišta Southampton proučavali su 22 zdrave žene u dobi od 18 do 55 godina s različitim veličinama grudi. Otkrili su da žene s najmanjim grudima imaju do 71 znojnu žlijezdu po kvadratnom centimetru, dok one s najvećim imaju samo 10 žlijezda na istom području. 

Sudionice su morale 45 minuta trčati u toploj klimatiziranoj komori na 32 °C kako bi istraživači mogli pratiti količinu znoja iznad i ispod bradavice te ispod pazuha. Također su koristili i termalne kamere kako bi provjerili koliko topline njihova tijela proizvode tijekom vježbanja, piše Miss Zdrava.

3D skeniranje korišteno je za izračunavanje površine dojke, dok je gustoća znojnih žlijezda mjerena pomoću papira natopljenog jodom koji, kada se stavi na kožu, reagira s kemikalijama u znoju. Žene s većim grudima manje su se znojile u području oko grudi, ali istraživači nisu pronašli značajnu razliku u količini znoja ispod pazuha, grudi ili razliku u tjelesnoj temperaturi između žena s većim i manjim grudima. 

'Više od 85 posto žena smatra sportski grudnjak esencijalnim dijelom opreme za vježbanje, ali zapravo je jako teško pronaći onaj koji je udoban, a  da ujedno dobro podržava grudi, tako da se mnoge žene bore s tim', rekla je iza Daily Mail istraživačica Hannah Blount. Istraživači su htjeli otkriti kakvu podršku nude sportski grudnjaci ženama, posebno u vrućim uvjetima kada je veća vjerojatnost da će žene iskusiti probleme poput trenja i značajnog nakupljanja znoja u grudnjaku.

'Konkretno, zanimalo nas je kako se gustoća znojnih žlijezda i lokalne stope znojenja mijenjaju kod žena s različitim veličinama grudi, jer to određuje koliko znoja završi u sportskom grudnjaku. Ovdje smo došli do najuzbudljivijeg otkrića, budući da su naši rezultati pokazali da žene s većim grudima imaju manje žlijezda znojnica, pa proizvode manje znoja preko grudi. Ovo temeljno znanje je nešto što sada možemo koristiti za dizajn sportske odjeće koji uzima u obzir potrebe žena s različitim veličinama grudi', objasnila je Blount.

Tijelo prestaje razvijati nove žlijezde otprilike do druge godine života. Istraživači su rekli da kako se djevojčine grudi razvijaju tijekom puberteta, znojne žlijezde postaju manje gusto naseljene na površini njezine kože.

'Žene prolaze kroz jedinstvene anatomske, fiziološke i hormonalne promjene tijekom svog životnog vijeka. Razmotrite utjecaj menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze, što sve utječe na ženinu toleranciju na toplinu, toplinsku osjetljivost i udobnost', rekao je dr. Davide Filingeri, vodeći stručnjak za prepoznavanje vlažnosti ljudske kože.

'Ovo istraživanje o jedinstvenim i evoluirajućim 'toplinskim potrebama' ženskog tijela ima potencijal informirati  i pridonijeti inovacijama u sportskoj odjeći usmjerenim na osobu, što će u konačnici pomoći ženama da napreduju u našoj sve toplijoj klimi', dodao je.

Studija, objavljena u časopisu Experimental Physiology, kaže da se broj žena koje se bave sportom znatno povećao u posljednjih 50 godina, s podacima koji pokazuju da je gotovo 50 posto žena diljem svijeta sada zainteresirano za sport, no nedostatak prikladne odjeće može biti prepreka mnogim ženama da se bave sportom.

Sportski grudnjaci koji izlažu više kože mogu omogućiti grudima da ispuštaju više topline, ali to može smanjiti njihovu učinkovitost u pružanju potrebne potpore.

Vaša reakcija na temu