Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Michal Jarmoluk from Pixabay IZDANO UPOZORENJE Poznati lijek protiv bolova može izazvati ozbiljnu nuspojavu

IZDANO UPOZORENJE Poznati lijek protiv bolova može izazvati ozbiljnu nuspojavu

Izdaje se na recept

Europska agencija za lijekove preporučila je mjere za minimizaciju rizika od ozbiljnih ishoda agranulocitoze, nuspojave koju može uzrokovati lijek protiv bolova, metamizol, piše Danica.

Agranulocitoza uključuje naglo i izrazito smanjenje razine granulocita, vrste bijelih krvnih stanica, što može dovesti do ozbiljnih infekcija koje mogu biti fatalne. Lijekovi koji sadrže metamizol odobreni su u brojnim državama EU u liječenju umjerenih do teških bolova i za snižavanje povišene temperature.

U Hrvatskoj odobreni su sljedeći lijekovi koji sadrže metamizol: Alkagin 2,5 g/5 ml otopina za injekciju/infuziju, Analgin 500 mg tablete, Metamizolnatrij hidrat Bausch Health 500 mg filmom obložene tablete. Lijekovi se izdaju na recept.

Ozbiljna nuspojava

Agranulocitoza je očekivana nuspojava lijekova koji sadrže metamizol, koja se može javiti bilo kada tijekom ili nedugo nakon prestanka primjene lijeka, kao i u osoba koje su prethodno primjenjivale metamizol bez poteškoća.

Ozbiljna nuspojava nije povezana s primijenjenom dozom metamizola. U Finskoj su zabilježeni slučajevi agranulocitoze vezani uz lijek metamizol, unatoč nedavnom pooštrenju mjera minimizacije rizika u toj zemlji.

Zbog svega, Europska agencija zaključila je kako treba ažurirati postojeća upozorenja u informacijama o lijeku. Ažuriranjem se planira povećati svijest o ozbiljnoj nuspojavi među pacijentima i zdravstvenim radnicima te olakšati njezino rano prepoznavanje i dijagnozu.

Prednost primjene

Liječnici trebaju uputiti pacijente da prestanu primjenjivati te lijekove te se odmah obrate liječniku ako razviju simptome agranulocitoze. Simptomi uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, zimicu, grlobolju i bolne ranice na sluznici, posebice u ustima, nosu i grlu te genitalnom ili analnom području.

Pacijenti moraju biti na oprezu ako se simptomi pojave tijekom ili nedugo nakon prestanka primjene metamizola. Ako se metamizol primjenjuje za snižavanje temperature, neki od ranih simptoma agranulocitoze mogu se previdjeti.

Kažu kako prednosti primjene lijekova koji sadrže metamizol i dalje nadmašuju njihove rizike. No, informacije za sve lijekove koji sadrže metamizol ažurirat će se u skladu s tim preporukama, navode u Europskoj agenciji za lijekove.

Vaša reakcija na temu