Dolaskom kasne jeseni i zime dani postaju kraći, sunčeve zrake slabije, a nebo češće sivo i oblačno. Upravo tada u organizmu mnogih počinje pad razine vitamina D, ključnog vitamina za zdravlje kostiju, imuniteta, raspoloženja i mišićne funkcije. Budući da ga tijelo najvećim dijelom stvara izlaganjem suncu, postavlja se pitanje: kako ga prirodno unijeti kada nam je sunce najpotrebnije, a najmanje dostupno?
Sunčeva svjetlost – i malo je bolje nego ništa
Iako zimi UVB zrake nisu dovoljno snažne za optimalnu sintezu vitamina D, stručnjaci preporučuju kratke šetnje u jutarnjim ili popodnevnim satima kada god vremenske prilike to dopuste. I izloženost lica i ruku od 10 do 20 minuta može doprinijeti laganom stvaranju vitamina D, osobito u razdobljima bez oblaka.
Masna riba kao najbogatiji prirodni izvor
Hrana ne može u potpunosti nadomjestiti izostanak sunčeve svjetlosti, ali neke namirnice mogu znatno pomoći. Najbolji prirodni izvori vitamina D su masne morske ribe poput lososa, sardina, skuše i tune. Nutricionisti preporučuju njihovu konzumaciju najmanje dva puta tjedno, posebno zimi.
Jaja, mliječni proizvodi i gljive bogate vitaminom D
Žumanjak jajeta, maslac i punomasni mliječni proizvodi također sadrže određene količine vitamina D. Posebno zanimljive su gljive – izložene UV svjetlu, mogu biti iznenađujuće bogate ovim vitaminom. Zimsko varivo s gljivama ili omlet s jajima tako postaju odličan način da podignete unos vitamina.
Namirnice obogaćene vitaminom D
Sve je više proizvoda – od biljnih napitaka do pahuljica i sokova – obogaćenih vitaminom D. Ove namirnice posebno su korisne osobama koje ne konzumiraju ribu ili imaju restriktivne prehrambene navike. Potrebno je samo pročitati deklaracije i birati proizvode s dodanim vitaminom D3.
Zašto je važan i boravak na otvorenom
Osim sunčeve svjetlosti, sama činjenica boravka na svježem zraku i dnevnom svjetlu pozitivno utječe na regulaciju cirkadijalnog ritma, kvalitetu sna i mentalno zdravlje – što sve posredno utječe na obrambeni sustav, kojemu vitamin D igra jednu od ključnih uloga.
Kada uzeti dodatke prehrani?
Iako je članak fokusiran na prirodne izvore, valja naglasiti da se kod velikog broja ljudi, osobito u zimskim mjesecima, javlja manjak vitamina D koji je teško nadoknaditi samo prehranom. Stručnjaci savjetuju da se suplementi uzimaju isključivo nakon konzultacije s liječnikom i provjere laboratorijskih nalaza.
Kako kažu stručnjaci, zima ne mora značiti pad energije i imuniteta. Uz pravilnu prehranu, što više boravka na dnevnom svjetlu i pametne izbore kada sunce izostane, razina vitamina D može se održavati stabilnom, a tijelo snažnim i otpornim tijekom cijele sezone.