Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Kalcij iz naših kostiju i zuba vjerojatno je došao iz eksplozija zvijezda

Kalcij iz naših kostiju i zuba vjerojatno je došao iz eksplozija zvijezda

Najnovija istraživanja

Prema najnovijem istraživanju, kalcij u našim kostima i zubima dolazi od zvijezda koje su eksplodirale u supernovi te svemirom raspršile ovaj mineral u ogromnim količinama.

Polovica ukupnog kalcija u svemiru vjerojatno dolazi od supernova. No te su eksplozije, relativno gledajući, vrlo rijetki događaji te astronomi nisu imali puno prilika proučavati njihov tijek i razine stvaranja kalcija, piše CNN, prenosi Index.

Već se prije znalo da su neki teški elementi poput zlata i platine nastali iz sudara ili eksplozija zvijezda, ali je nastanak kalcija dugo vremena bio misterij.

To se promijenilo kada je u travnju 2019. amater astronom Joel Shepherd opazio snažan bljesak dok je teleskopom promatrao spiralnu galaksiju Messier 100 koja je od nas udaljena 55 milijuna svjetlosnih godina.

Vijest o mogućoj supernovi ubrzo se proširila znanstvenom zajednicom te su mnoge svemirske agencije i sveučilišta usmjerile svoje teleskope prema tom događaju – nazvanom SN2019ehk.

Svemirsku anomaliju promatrao je NASA-in opservatorij Neil Gehrels Swift, opservatorij Lick u Kaliforniji i opservatorij W.M. Keck na Havajima. Znanstvenici su tako imali prilike promatrati supernovu 10 sati nakon njezina otkrivanja.

Astronomi su otkrili da se radi o supernovi bogatoj kalcijem. Svaka zvijezda tijekom sagorijevanja helija obično proizvodi vrlo malu količinu kalcija. Međutim, kada dođe do kalcijem bogate supernove, u svemir se ispušta ogromna količina kalcija u samo nekoliko sekundi.

Vaša reakcija na temu