Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay KARDIOLOZI UPOZORAVAJU Prehrambene navike mogu povećati rizik od aritmije

KARDIOLOZI UPOZORAVAJU Prehrambene navike mogu povećati rizik od aritmije

Posljedice nisu bezazlene

Liječnici upozoravaju da bi dvije prehrambene navike mogle povećati rizik od fibrilacije atrija gotovo dvostruko, piše Express. Fibrilacija atrija (AF) nastaje kada pumpanje srca iznenada postane brže ili nepravilno i ubraja se u jednu od najčešćih vrsta aritmije.

Ako se zanemari ili se ne liječi na odgovarajući način, posljedice mogu biti katastrofalne za srce i mozak. Moždani udar jedno je od najsmrtonosnijih stanja povezanih s AF-om, ali simptomi mogu ugroziti kvalitetu života čak i kratkoročno. Kako biste spriječili razvoj stanja, stručnjaci sugeriraju da je najbolje izbjegavati dva načina prehrane.

Naime, istraživanja su pokazala da su navike preskakanja doručka i kasnovečernjeg jedenja kod ispitanika povećale rizik od fibrilacije atrija gotovo dvostruko, što je nevjerojatno otkriće, objašnjavaju liječnici.

Isto tako, istraživanje objavljeno u časopisu Future Cardiology 2022. godine također je sugeriralo da postoji još nekoliko načina na koje preskakanje doručka utječe na srčani ritam. Neki stručnjaci smatraju da niska razina šećera u krvi, uobičajena posljedica propuštanja obroka, može dovesti do aritmije, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu