Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Kirurzi napuštaju KBC Split nezadovoljni pročelnikom, on tvrdi da je ustrojio Zavod po modelu vodećih svjetskih kardiokirurških klinika

Kirurzi napuštaju KBC Split nezadovoljni pročelnikom, on tvrdi da je ustrojio Zavod po modelu vodećih svjetskih kardiokirurških klinika

Naši sugovornici kažu da su s nepravilnostima već upoznati ravnateljstvo i pravna služba, ali očito nemaju sluha

Splitski Klinički bolnički centar su napustila dvojica kirurga. Riječ je o liječnicima Zavoda za kardiokirurgiju dr. Jakovu Vojkoviću i dr. Matiji Miliću. Jedan je 'prelomio' u ponedjeljak 2. rujna, a drugi sutradan. 

Nisu jedini. Specijalizant je odustao od specijalizacije na Zavodu za kardiokirurgiju te su dvojica anestezioloških tehničara Klinike za anesteziologiju - koji su radili na operacijama srca - sreću potražili negdje drugdje. Iz upućenih izvora saznali smo da je odlazak stručnog kadra direktno povezan s načinom upravljanja dr. Mate Petričevića, pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju i predsjednika Upravnog vijeća splitskog KBC-a.

Ravnateljstvo demantira takve navode, kao i sam dr. Petričević, no naši sugovornici tvrde da su svi upoznati s organizacijskim problemima tog odjela zbog čega je, kažu, ozbiljno narušena, čak i ugrožena kvaliteta zdravstvene usluge.

- Pravilo je da se do 14 sati treba napisati plan operacijskog programa za sutradan, ali ne i na splitskoj kardiokirurgiji. Na tom odjelu ne postoji dnevni plan operacija, tako da su se pojedini kardiokirurzi našli u situaciji da bi pola sata prije zahvata saznali ime pacijenta kojeg će operirati, bez utjecaja na dotadašnje liječenje istog pacijenta. Dovodilo ih se u situaciju da su se upoznali s pacijentom 30 minuta prije operacije - kazao nam je izvor iz splitskog KBC-a (puni podaci poznati redakciji op.a.). 

Više sugovornika nam je prepričalo nekoliko neugodnih i nepotrebno rizičnih situacija u kojima bi se našli splitski kardiokirurzi zato što su s pojedinim zahvatima praktički dovedeni pred gotov čin, a sve pripisuju 'iracionalnoj organizaciji rada na tom odjelu'.

Čak više ne preispituju metode rukovođenja dr. Petričevića, pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju, već su nam nedvosmisleno kazali kako su svjedočili nizu nepravilnosti i grubom kršenju zakona.

- Krajem prošle godine sve nas je prisilio da potpišemo papir u kojem je navedeno da se svi slažemo s njegovim metodama rada i vođenjem odjela, odnosno da smo svi suglasni s time. Bili smo zapanjeni s tim 'dokumentom', a on nam je otvoreno poručio da će u nemilosti biti onaj koji ne potpiše takvu izjavu. Svi smo potpisali, ali znamo da je to pravno bezvrijedan papir - ispričao nam je jedan od sugovornika na ovu temu te je naglasio kako je neprihvatljiv odnos dr. Petričevića s djelatnicima kojima je, kažu, otvoreno prijetio svojim utjecajem. 

U Upravno vijeće KBC-a Split u ožujku prošle godine postavio ga je sam ministar Vili Beroš, a ranije je šef kardiokirurgije zaprijetio smjenom dr. Julija Meštrovića hvaleći se da u tome ima podršku ministra. Tako se, kažu, nastavio ponašati prema svojim zaposlenicima. Prepričali su nam neke od problema s kojima se nose na odjelu od kad je dr. Petričević preuzeo upravljanje.

- Liječnici na tom odjelu uopće ne vode svoje pacijente, već su svi pacijenti vođeni od dr. Petričevića. Inače bi vam to trebalo izgledati ovako: svaki liječnik ima svoju ambulantu u koju ulaze pacijenti i kad ga vi prvi put obradite, indicirate operativni zahvat i vodite tog pacijenta, jer ih najbolje poznajete. Tako je na svakom odjelu i tako je bilo prije, tako je i na drugim odjelima u ostalim bolnicama, ali ne i na splitskoj kardiokirurgiji. Tamo dr. Petričević 'drži' sve pacijente i određuje tko će koga operirati. Nigdje ne postoji takav sustav, možda u privatnim klinikama, ali KBC to nije. Šef postoji kako bi organizirao provođenje programa operacija, ali nema ni toga  - rekao nam je jedan od sugovornika.

Tražili smo od ravnateljstva i dr. Mate Petričevića da nam odgovore na dio optužbi koje se odnose na nepostojanje plana operacija, ali nam baš na to pitanje nisu odgovorili. Čekamo i nalaze Povjerenstva za kvalitetu koji se odnose na Zavod za kardiokirurgiju. Također, zamolili smo nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor koji se odnosi na rad kardiokirurgije, zavoda koji vodi dr. Mate Petričević. Niti jedan od nalaza nam nije dostavljen. Taj dio upita ravnateljstvo je ignoriralo, kao i sam dr. Petričević. Ako je suditi po njegovom odgovoru, odlazak dvojice iskusnih kardiokirurga ne predstavlja nikakav problem za splitski KBC.

- Dvoje kirurga sa Zavoda za kardiokirurgiju koji su nedavno uručili otkaz već su duže vrijeme na bolovanju stoga se njihov izostanak u organizacijskom i operativnom smislu ne odražava na rad Zavoda. Nikakvih narušenih odnosa između kardiokirurga nije bilo, kako u vrijeme njihova aktivnog angažmana, tako i kroz vrijeme bolovanja. Kardiokirurzi su kompetentni liječnici i u današnje vrijeme vrlo tražen kadar. Kolegama koji su uručili otkaz želim prije svega što skoriji oporavak i uspješan novi profesionalni angažman - odgovorio je.

Što se tiče dvoje anestezioloških tehničara, njihov odlazak je pripisao sve većem odljevu medicinskih sestara i tehničara kojem smo, nažalost, svakodnevno svjedoci.

- Spomenuti specijalizant Zavoda za kardiokirurgiju kvalitetan je liječnik i čovjek koji je nakon kraćeg vremena na specijalizaciji donio odluku o preseljenju u drugi grad zbog obiteljskih razloga gdje je u međuvremenu dobio drugu specijalizaciju te gaji prijateljske odnose s osobljem Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split - dodao je dr. Petričević.

Iz ravnateljstva - koje uopće ne problematizira odlazak dvaju liječnika u dva dana - šalju sličan odgovor. Kažu da dio osoblja odlazi iz osobnih, obiteljskih ili zdravstvenih razloga, a dio iz profesionalnih razloga uzrokovanih velikom potražnjom za stručnim zdravstvenim kadrom u Hrvatskoj i inozemstvu. Međutim, nama je iz više izvora potvrđeno da je dio osoblja otišao isključivo zbog dr. Petričevića, a pojedinci su se zaposlili na niže rangirana radna mjesta. Na taj dio upita nismo dobili konkretan odgovor iz KBC-a.

- Unatoč svim tim izazovima, rad u čitavom KBC-u Split, pa tako i na Zavodu za kardiokirurgiju, provodi se redovito, dapače otvaraju se nove djelatnosti i uvode se nove procedure. Upravo zbog toga nam i dolaze liječnici iz drugih ustanova. KBC Split čini sve kako bi ulaganjem u infrastrukturu i opremu te stručno usavršavanje kadra kao i sustavnim organizacijskim poboljšanjem svih radnih procesa zadržali postojeće i privukli nove djelatnike - odgovorili su iz ravnateljstva, a glede rada samog Zavoda za kardiokirurgiju istaknuli su kako je njihova iskoristivost i koeficijent složenosti među najvećima u splitskom KBC-u.

- Djelatnici Zavoda za kardiokirurgiju na čelu s pročelnikom doc. dr. sc. Matom Petričevićem rade predano i požrtvovno za sve naše pacijente kako bi građanima koji gravitiraju KBC-u Split i sve većem broju turista u sve dužoj turističkoj sezoni pružali najbolju kardiokiruršku skrb - odgovorili su. Nije bilo spomena o 'nepostojanju plana operacija', niti komentara na tvrdnje da se kardiokirurge dovodilo pred gotov čin jer nisu imali dovoljno vremena pripremiti se za pacijenta. Naši sugovornici su htjeli ostati anonimni jer im nije cilj boriti se protiv sustava, već ukazati na nepravilnosti s kojima su već upoznati ravnateljstvo i pravna služba, ali očito nemaju sluha. Pitanja koja smo poslali splitskom KBC-u i predsjedniku Upravnog vijeća, istovremeno smo uputili nadležnom ministarstvu.

- Skrećemo pozornost kako je Ministarstvo zdravstva uputilo zahtjev za očitovanjem KBC-a Split. Dodatno naglašavamo zakonsku obvezu zdravstvenih ustanova o aktivnom upravljanju ljudskim potencijalima kao jednom od glavnih karika pružanja pravovremene i kvalitetne zdravstvene skrbi pacijentima. Po primitku očitovanja KBC-a Split, stručne službe će odrediti eventualno daljnje postupanje - odgovorili su iz Ministarstva zdravstva, a za sve detalje uputili su nas KBC-u Split koji je nadležan za navedena pitanja.

Nismo dobili konkretnu dokumentaciju, no dr. Petričević nam je naveo što je sve postigao u svom mandatu na čelu tog odjela u kojem je prošli mjesec bilo zaposleno osam kardiokirurga, a sad ih je šest. Međutim, nije naglasio da od preostalih šest liječnika, jedan je na dužem bolovanju, a drugi je Cristijan Bulat protiv kojeg je potvrđena optužnica zbog nesavjesnog liječenja, tako da spomenuti kirurg, prema našim saznanjima, ne provodi operacijske zahvate. Što znači da su nakon odlaska dvojice liječnika ostala tek četiri kardiokirurga koji provode operacije.   

- Ustroj i organizacija rada Zavoda za kardiokirurgiju odvija se prema modelu vodećih svjetskih kardiokirurških Klinika na kojima sam radio prije dolaska u KBC Split. Do početka rujna 2024. godine odrađeno je 370 operacijskih zahvata s projekcijama preko 500 operacija do kraja godine. Više od 65 posto zahvata spada u kompleksne procedure, dok je prema izvješću stručnih timova koji su iz Zagreba dolazili educirati kolege u Splitu, prije 5 godina taj postotak iznosio tek 10 posto. Važno je napomenuti da pacijenti, nakon dovršetka prijeoperacijske obrade, ne čekaju na sam operacijski zahvat na otvorenom srcu, a na našem se Zavodu operiraju bolesnici iz svih dijelova Hrvatske što ukazuje na prepoznatljivost i kvalitetu skrbi koju pružamo, a koja je na razini vrhunskih europskih i svjetskih kardiokirurških centara. Isto tako, splitska kardiokirurgija na putu je da postane edukacijski centar za određene operacijske zahvate za jugoistočnu Europu i Bliski istok. Sav naš profesionalni napredak i nastojanja činimo zbog naših bolesnika - zaključio je dr. Petričević.

Od Ministarstva zdravstva smo tražili da nam se očituju otkazima stručnog kadra, ali i o nalazima Povjerenstva za kvalitetu i nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor koji se odnose na Zavod za kardiokirurgiju. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Vaša reakcija na temu