Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Soner Köse from Pixabay Kofein je povezan sa smanjenom tjelesnom težinom i smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, ali...

Kofein je povezan sa smanjenom tjelesnom težinom i smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, ali...

Može imati i mnoge štetne učinke

Kofein je najčešće korištena psihoaktivna tvar, a mnogi ljudi konzumiraju više šalica kave ili bezalkoholnih pića s kofeinom dnevno. Više razine kofeina u krvi osobe mogu biti povezane s manjom težinom, pokazuju novi genetski dokazi.

Ipak, ljudi ne bi trebali pretpostaviti da će ispijanje više kave značiti i lagan put do gubitka težine, poručuje Dipender Gill s Imperial Collegea u Londonu i jedan od koautora nove znanstvene studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu BMJ Medicine, prenosi Zimo.

Prethodne znanstvene studije isto su tako pokazale da je konzumacija kofeina povezana s manjom težinom, no uglavnom je bila riječ o opservacijskim studijama, koje su bilježile zdravlje ljudi i njihovu konzumaciju kofeina, zbog čega je bilo teško znati je li kofein uzrokovao učinke ili je samo u korelaciji s njima.

U novoj studiji upotrijebljen je alternativni pristup, odnosno promatranje genetskih razlika u tome koliko brzo ljudi razgrađuju kofein kako bi se oponašalo učinke davanja različitih doza kofeina u nasumičnom ispitivanju. Dva su gena koja utječu na sposobnost ljudi u razgradnji kofeina, što znači da bi nakon konzumiranja iste količine kofeina ljudi s različitim varijantama imali različite razine kofeina u krvi.

Gill i njegovi kolege analizirali su podatke iz nekoliko prethodnih studija koje su sekvencirale DNK ljudi i pratile njihovo zdravlje. U njihovu studiju uključeno je gotovo 10.000 osoba, iako su većinu činili samo ljudi europskog porijekla.

Njihova studija nije analizirala uzorke krvi, ali prethodna istraživanja pokazala su da oni koji sporije razgrađuju kofein u prosjeku imaju njegove više razine u krvi, iako možda imaju sklonost da piju manje kave.

Britanski znanstvenici otkrili su da ljudi genetski predisponirani za više razine kofeina imaju niži indeks tjelesne mase (BMI), mjeru težine osobe u odnosu na njihovu visinu, te da imaju manju masu masnoća i manju vjerojatnost da imaju dijabetes tipa 2, koji je zapravo stanje povezano s prekomjernom težinom.

Znamo da kofein utječe na metabolizam i koliko je netko energičan. Ima smisla da postoji povezanost, kaže Benjamin Woolf sa Sveučilišta u Bristolu i jedan od koautora studije.

Gill pak naglašava da ljudi ne bi trebali mijenjati svoje navike pijenja kave na temelju navedenih rezultata te da bi ljudi koji žele smršavjeti trebali biti posebno oprezni s konzumiranjem mliječnih i slatkih napitaka od kave.

Mnogi su napici s kofeinom prilično kalorični. Kofein može imati i druge štetne učinke, uključujući učinke na san i rad srca, rekao je Gill.

Vaša reakcija na temu